Cele mai frecvente mituri despre sarcina

Actualizat: 10 Ianuarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Sfaturi despre sarcina


Majoritatea oamenilor au auzit diferite informatii sau au primit anumite sfaturi cu privire la sarcina. Adesea, toate acestea s-au concentrat asupra a ceea ce inseamna diferitele simptome experimentate, dar si asupra modurilor „ciudate” de a afla sexul copilului. In plus, sunt emise frecvent mituri cu privire la ceea ce poate si ceea ce nu poate face o femeie in timpul sarcinii.

Desi unele informatii, pot fi corecte si de ajutor, multe mituri circula in randul populatiei cu privire la sarcina.

Cele mai frecvente mituri ce au legatura cu sarcina

Mitul 1: sarcinile gemelare sunt rare

Sarcinile gemelare sunt mai frecvente decat ar putea considera unii oameni. Astfel, se considera ca aproximativ 3% din sarcini au ca rezultat nasterea de gemeni. In plus, numeroase studii de specialitate au ajuns la concluzia ca acest procent este in crestere.

Sarcina gemelara are sanse si mai mari sa apara in cazuri speciale, precum varsta mamei. Femeile care au intre 30 si 40 de ani pot avea mai multe sanse de a naste gemeni, deoarece ovulatia nu mai are loc exact ca la varstele mai tinere. Femeile de peste 30 de ani pot elimina doi foliculi in acelasi timp, lucru ce poate avea ca rezultat o sarcina gemelara.

Mitul 2: arsurile stomacale inseamna ca bebelusul va avea o pilozitate crescuta

Unele povesti populare indica faptul ca arsurile stomacale, numite pirozis, ar putea inseamna ca nou-nascutul va avea mult par. Totusi, nu exista dovezi care sa confirma ca acest lucru este adevarat.

Un studiu mic, efectuat pe 28 de participanti, a urmarit acest mit. Astfel, s-a constatat ca 23 din cele 28 de femei insarcinate care au avut pirozis moderat sau sever au dat nastere unor copii cu o cantitate medie de par sau usor peste medie. Cercetatorii au sugerat ca acest lucru se poate datora hormonilor specifici sarcinii, acestia putand sa afecteze atat cresterea parului cat si relaxarea muschilor de la nivelul esofagului. Cu toate acestea, rezultatele nu pot combate acest mit, deoarece studiul a fost unul foarte mic si nu s-a tinut cont de anumiti factori de influenta.

Mitul 3: prezicerea sexului copilului

Oamenii propun multe tehnici diferite pentru a prezice sexul copilului. Aceste tehnici variaza, iar exemplele includ:

• Analiza formei fetei mamei sau chiar a ambilor parinti;
• Analiza formei pe care o are burta sau ombilicul viitoarei mame;
• Bazarea pe poftele pe care le are viitoarea mama;
• Suspendarea verighetei de o sfoara si observarea modului in care aceasta se roteste deasupra burtii mamei;
• Bazarea pe conditiile meteo din ziua conceperii copilului.

Acestea au fost doar cateva exemple, metodele de prezicere a sexului pe care il va avea copilul fiind foarte multe. Totusi, niciuna dintre aceste metode nu reprezinta un indicator precis al sexului pe care il va avea cel mic.

Mitul 4: femeile insarcinate ar trebui sa manance ca pentru doua persoane

Desi este adevarat ca femeile pot avea nevoie sa isi creasca usor aportul caloric atunci cand sunt insarcinate, acestea trebuie sa evite excesul alimentar. Supraalimentarea poate fi daunatoare atat pentru femeia insarcinata, cat si pentru fat, mai ales daca dieta contine o multime de calorii ce provin din alimente nesanatoase.

Femeile ar trebui sa aiba o crestere lenta si treptata a nivelului de calorii pe parcursul sarcinii. De exemplu, primul trimestru al sarcinii nu necesita calorii suplimentare, iar in cel de-al doilea trimestru se recomanda 340 de calorii suplimentare pe zi. In al treilea trimestru recomandarea este de 450 de calorii suplimentare pe zi.

In general, femeile ar trebui sa se concentreze pe continuarea dietei obisnuite, dar ar trebui sa se asigure ca au un aport optim de nutrienti. De asemenea, alimentatia trebuie sa fie una sanatoasa si echilibrata.

Mitul 5: femeile insarcinate trebuie sa evite complet activitatea fizica

Majoritatea femeilor trebuie sa practice exercitii fizice usoare sau pana la moderate in timpul sarcinii. Totusi, o femeie care nu a practicat exercitii fizice in mod regulat inainte de a ramane insarcinata ar trebui sa discute cu un specialist inainte de a incepe o noua rutina.

Conform specialistilor din domeniu, exercitiile aerobice usoare sunt utile pentru femeile insarcinate in primul trimestru, mai ales daca sunt realizate de 2-3 ori pe saptamana. Totusi, femeile sedentare trebuie sa discute cu medicul inainte de a avea antrenamente pe timpul sarcinii.

Mitul 6: greata apare doar dimineata

Greturile din timpul sarcinii nu apar doar dimineata. Aceste manifestari pot surveni pe tot parcursul zilei, incepand, de obicei, din a IV-a saptamana si pana in cea de-a XVI-a saptamana. Astfel, potrivit studiilor de specialitate, s-a constatat ca doar aproximativ 2% dintre femeile insarcinate sufera de greturi doar dimineata.

Mitul 7: sarcina ridica riscul de alergii alimentare

Conform unor anumite informatii provenite din diferite medii, femeile insarcinate pot dezvolta mai multe alergii alimentare din cauza sarcinii. De exemplu, se considera ca nucile si laptele vor duce la alergii materne, dar si fetale. Acest lucru este eronat, deoarece nu exista asemenea asocieri.

Cu toate acestea, persoanele alergice la anumite alimente trebuie sa le evite. In plus, femeile insarcinate trebuie sa evite unele alimente, precum carnea cruda, fructele de mare si anumite branzeturi moi, toate acestea din diferite alte motive de sanatate.

Mitul 8: femeile insarcinate trebuie sa evite contactul sexual

Sexul nu are efecte secundare asupra unei sarcini sanatoase. Astfel, s-a concluzionat ca sexul in timpul sarcinii nu a crescut riscul de nastere prematura in sarcinile cu risc scazut. Totusi, exista si cazuri speciale in care medicul va recomanda abtinerea de la actul sexual, de exemplu atunci cand survin hemoragii sau actul nasterii este aproape.

Femeile care se confrunta cu probleme placentare, insuficienta de col uterin sau oricare alti factori ce ar putea creste sansele de nastere prematura ar trebui sa discute cu medicul inainte de a face sex. Prin evaluarea medicala corecta se pot evita diferite complicatii potentiale.

Mitul 9: femeile insarcinate trebuie sa stea departe de pisici

Multe femei insarcinate incearca sa evite sa intre in contact cu pisicile, deoarece se considera ca acestea din urma pot produce infectii. Este adevarat ca fecalele de pisica pot transporta toxoplasmoza, adica o boala potential daunatoare. Prin urmare, femeile insarcinate trebuie sa poarte manusi pentru a schimba deseurile de acest tip sau pot ruga pe altcineva sa o faca. Astfel, daca aceste precautii sunt urmate, femeile insarcinate nu trebuie sa evite pisicile.

Mitul 10: nasterea vaginala nu mai este posibila dupa o nastere prin cezariana

In realitate, o femeie poate fi capabila sa aiba o nastere vaginala chiar daca a avut in antecedente o nastere prin operatie de cezariana. Decizia de a avea o nastere vaginala sau cezariana depinde de cum progreseaza sarcina actuala, de travaliul femeii, de comorbiditatile avute si de riscul de eventuale complicatii.

Concluzii

Multe mituri sunt realizate in jurul sarcinii, unele informatii sau sfaturi putand fi nu doar incorecte, ci si daunatoare. Astfel, femeile insarcinate ar trebui sa discute cu medicul inainte de a face schimbari in ceea ce priveste alimentatia, sanatatea sau stilul de viata. Prin discutia cu medicul se pot adopta cele mai bune masuri prin care mama si fatul sa ramana sanatosi, iar sarcina sa decurga in mod normal.

Bibliografie:
About teen pregnancy. (2019).cdc.gov/teenpregnancy/about/index.htm
Caffeine in pregnancy. (2015).marchofdimes.org/pregnancy/caffeine-in-pregnancy.aspx
Common myths about giving birth. (2018).pregnancybirthbaby.org.au/common-myths-about-giving-birth
Common myths about pregnancy. (2018).pregnancybirthbaby.org.au/common-myths-about-pregnancy
Costigan, K. A., et al. (2006). Pregnancy folklore revisited: The case of heartburn and hair. onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/j.1523-536X.2006.00128.x?referrer_access_token=VreOtofEEonUEwwxVDeZ_Ita6bR2k8jH0KrdpFOxC67IJV82GUDtw2VlJR_4P7ye5ENlMiD7Qxxa-idxrLTSMFGp3eqnUJzQ6Ienoux8FYAP0npqoLeR73tpg7FmeZL0ULynPI8E4-x1LtQvonFsZJBckAQ4OO1ZC1V8NeibfDDH1-0xpGR_fLILjRnYvitt7yl-w1rPgSrPMbsRZ7UHSI6im25GiXSvfhCfY0qy1aUq7mTl7xDlmTNebb8T-O1b
Dugoua, J. J., et al. (2008). Safety and efficacy of blue cohosh (Caulophyllum thalictroides) during pregnancy and lactation [Abstract].ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18204101
Duryea, E. (2017). The truth about "natural" ways to induce labor.utswmed.org/medblog/truth-natural-labor/
Festin, M. (2015). Nausea and vomiting in early pregnancy.aafp.org/afp/2015/0915/p516.html
Hall, H. G., et al. (2012). Complementary and alternative medicine for induction of labour.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S187151921100028X?via%3Dihub
Healthy weight during pregnancy. (2019).eatright.org/health/pregnancy/prenatal-wellness/healthy-weight-during-pregnancy
Jones, C., et al. (2011). Sex in pregnancy.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3080531/
Lee, N. M., & Saha, S. (2013). Nausea and vomiting of pregnancy.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3676933/
Lindberg, L., et al. (2016). Understanding the decline in adolescent fertility in the United States, 2007–2012.sciencedirect.com/science/article/pii/S1054139X16301720
Martin, J. A., et al. (2018). Births: Final data for 2017.cdc.gov/nchs/data/nvsr/nvsr67/nvsr67_08-508.pdf
Martin, J. A., et al. (2018). Births in the United States, 2017.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db318.pdf
McGee, L. D., et al. (2018). Exercise during pregnancy: Obstetricians' beliefs and recommendations compared to American Congress of Obstetricians and Gynecologists' 2015 guidelines.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6207175/
Sex in pregnancy: Your pregnancy and baby guide. (2018).nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/sex-in-pregnancy/
Zamawe, C., et al. (2018). Effectiveness and safety of herbal medicines for induction of labour: A systematic review and meta-analysis.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6196873/


Citeste si despre:

Mituri despre punctele negre: ce sa faci si ce sa NU faci Mituri despre endometrioza Mituri despre frumusete Mituri si adevaruri despre cafeina Sarcina in timpul alaptarii - mit sau adevar? Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Sexul si mituri legate de sex si sarcina Caderea parului(Alopecia) – mituri si adevar Bolile determinate de mediu Disfunctii sexuale feminine Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
Cere sfatul medicului ×