Activitatea sexuala in timpul si dupa sarcina

Actualizat: 08 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Daca suneti gravida sau va planificati o sarcina, cunoasteti deja o multime de informatii despre activitatea sexuala dinaintea sarcinii (pentru concepere) si cea dupa nastere (consens general, este de asteptat o viata sexuala mai putin activa dupa ce exista un nou-nascut in casa).

Exista mai putine informatii despre relatiile sexuale in timpul sarcinii, probabil din cauza tendintelor culturale, de a nu asocia femeile insarcinate cu sexualitatea. Comunicarea deschisa va fi cheia pentru o relatie sexuala satisfacatoare si in conditi de siguranta pe tot parcursul sarcinii.

Siguranta activitatii sexuale in timpul sarcinii

Sexul este considerat sigur in toate etapele unei sarcine normale. Ce inseamna deci, o sarcina normala? Inseamna o sarcina cu risc scazut de complicatii, cum ar fi avort spontan sau nastere inainte de termen. Discutati cu medicul dvs. daca sarcina se incadreaza in aceasta categorie.

Chiar daca relatiile sexuale sunt considerate sigure in timpul sarcinii nu inseamna neaparat ca veti avea si apetit sexual crescut. Multe viitoare mame insarcinate constata ca dorinta lor de a face sex fluctueaza in timpul anumitor etape ale sarcinii. De asemenea, multe femei considera activitatea sexuala inconfortabila in timpul anumitor etape ale sarcinii din cauza faptului ca numarul kilogramelor creste.

Dvs. si partenerul dvs. ar trebui sa pastrati liniile de comunicare deschise cu privire la relatia sexuala pe care o aveti. Discutati despre alte moduri de a satisface nevoie de intimitate, cum ar fi sarutul, mangaierile si imbratisarile. Poate fi necesar, sa experimentati alte pozitii sexuale pentru a le gasi pe cele mai confortabile dintre ele.

Multe femei isi pierd dorinta si motivatia pentru sex tarziu in timpul sarcinii - nu numai din cauza dimensiunii lor, dar si pentru ca acestea sunt preocupate de nasterea iminenta.

Cand nu este sigura activitatea sexuala in timpul sarcinii

Exista doua tipuri de comportament sexual care nu sunt sigure pentru nici o femeie insarcinata

1. Daca practicati sexul oral, partenerul dvs. nu trebuie sa sufle aer in vagin. Acest lucru poate provoca o embolie(un blocaj al unui vas de sange de o bula de aer), care poate fi chiar letala pentru mama sau fat.

2. Nu este indicat sa faceti sex cu partenerul dvs. daca nu ii cunoasteti istoricul medical sau daca poate avea o boala cu transmitere sexuala cum ar fi herpes, veruci genitale, chlamydia sau HIV. In cazul infectarii, boala poate fi transmisa fatului, cu consecinte grave.

Daca sunt anticipate complicatii semnificative ale sarcinii, medicul ar trebui sa va recomande intreruperea vietii sexuale.

Factorii de risc includ:
- riscul de avort spontan sau daca acesta a mai avut loc intr-o sarcina anterioara
- daca in istoricul medical au existat cazuri de travaliu inainte de termen sau semne care indica un travaliu prematur (cum ar fi contractiile uterine premature)
- sangerari vaginale inexplicabile, scurgeri vaginale sau crampe
- scurgeri de lichid amniotic (lichidul care inconjoara fatul)
- placenta previa, o afectiune in care placenta (structura de sange care hraneste bebelusul) este atat de jos inserata incat acopera colul uterin
- col uterin slabit si deschis
- risc de avort spontan sau nastere prematura
- fetusi multipli.

Intrebari si preocupari comune

Acestea sunt cele mai frecvente intrebari despre sexul in timpul sarcinii

- Poate sexul afecta copilul? - Nu, nu in mod direct. Copilul dvs. este pe deplin portejat de sacul amniotic (o punga cu pereti subtiri, care detine fatul si lichidul ce il inconjoara) si muschii puternici ai uterului. Exista, de asemenea, un dop gros de mucus, care sigileaza colul uterin si ajuta la protectia impotriva infectiilor. Penisul nu vine in contact cu fatul in timpul actului sexual.

- Pot provoca sexul sau orgasmul avort spontan sau contractii? In cazul sarcinilor normale cu risc scazut, raspunsul este nu. Contractiile pe care le puteti simti in timpul sau imediat dupa orgasm sunt total diferite de contractiile asociate cu travaliul, dar atentie, trebuie sa va adresati medicului care sa stabileasca daca sarcina dvs. nu este o sarcina cu risc.

Unii medici recomanda femeilor sa opreasca activitatea sexuala in ultimele saptamani de sarcina, ca o masura de precautie, deoarece sperma contine o substanta chimica care poate stimula contractiile. Pentru cele mai bune sfaturi adresati-va medicului specialist.

- Este normal ca libidoul gravidei sa creasca sau sa scada in timpul sarcinii? Da, ambele posibilitati sunt normale.

Activitatea sexuala dupa sarcina

- Dupa nastere, cat de repede se poate relua activiatatea sexuala? Fie ca nasterea va fi pe cale vaginala sau prin cezariana, corpul dvs. va avea nevoie de timp pentru a se vindeca. Multi - medici recomanda de la 4 la 6 saptamani inainte ca noua mama sa faca sex.

Acest lucru permite colului uterin sa se inchida, si sangerarile post nastere sa se opreasca si pentru ca leziunile din timpul nasterii sa se vindece. Celalalt timp de asteptare este acela propriu. Unele femei se simt gata sa reia viata sexuala in termen de cateva saptamani de la nastere, in timp ce altele au nevoie chiar si cateva luni sau chiar mai mult.

Factorii cum ar fi oboseala, depresia post-partum si modificarile imaginii corporale, pot fi impedimente in calea activitatii sexuale.

- Va fi dureros? Din cauza schimbarilor hormonale, vaginul poate fi uscat si sensibil, mai ales daca alaptati. Pentru a diminua orice disconfort in timpul actului sexual, intensitatea actului trebuie sa fie scazuta la inceput.

Cresteti treptat intensitatea prin stimulare. Daca uscaciunea vaginala este o problema, folositi o crema sau un gel lubrifiant. Incercati pozitii diferite pentru a elimina presiunea de pe toate zonele inflamate si controlati penetrarea. Spuneti-i partenerului dvs. senzatiile placute si pe cele neplacute.

Daca sexul continua sa fie dureros, consultati medicul. O crema cu doze reduse de extrogen, aplicata in vagin, poate fi de ajutor, dar poate in acelasi timp, ar putea sa interfereze cu productia de lapte in cazul in care alaptati. Adresati-va medicului pentru a va ajuta in deciziile pe care le luati.

- Se va simti diferit? Dupa o nastere vaginala, scaderea tonusului muscular vaginal, poate reduce placerea frecarii in timpul actului sexual. Acest lucru este de obicei temporar. Pentru tonifierea muschilor pelvieni, faceti exercitii Kegel. Odata ce intra in rutina, efectuati cel putin 3 seturi de exercitii Kegel in fiecare zi.


Citeste si despre:

10 curiozitati legate de activitatea sexuala Activitatea sexuala nu prezinta riscuri pentru bolnavii cardiaci Sex in timpul sarcinii Sarcina: sexul in timpul sarcinii Sarcina si bolile cu transmitere sexuala Boli cu transmitere sexuala Disfunctia sexuala la femei Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Vaccinul anti HPV - cui ii este recomandat, cand trebuie facut, cat timp esti protejat Mituri despre sarcina 4 intrebari pe care sa le puneti partenerului sexual Informatii de baza legate de problemele sexuale Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Complicatii si probleme dupa o interventie chirurgicala Pasiunea in viata de cuplu dupa nastere
Cere sfatul medicului ×