Masuri pregatitoare sarcinii

Actualizat: 25 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

De ce este atat de importanta sanatatea viitoarei mame inainte de a ramane insarcinata?
Conceptia are loc cu aproximativ doua saptamani inainte ca testul de sarcina sa fie pozitiv. Pana cand o femeie va afla ca este insarcinata vor trece mai mult de 3 saptamani de sarcina.

Dezvoltarea copilului este foarte importanta in primele 2-8 saptamani dupa conceptie, cand organele interne ale copilului incep sa se formeze. Tot ceea ce viitoarea mama mananca, bea sau substantele la care este expusa poate afecta fatul. Sanatatea mamei este esentiala chiar inainte de a ramane insarcinata, nu doar pe parcursul sarcinii.

Cand trebuie sa se discute cu medicul despre intentia de a avea un copil?
Discutia cu medicul poate avea loc in orice moment, inainte de a ramane insarcinata. Medicul ar putea oferi recomandari privind dieta, stilul de viata, evolutia sarcinii si va raspunde la orice intrebare pe care pacienta i-o adreseaza. Doctorul ii va face viitoarei mame un examen medical fizic complet, analize de sange si alte teste uzuale

Ce trebuie sa manance femeia care doreste sa ramana insarcinata?
Ceea ce mananca o femeie care doreste sa ramana insarcinata va contribui la sanatatea copilului sau. Pentru ca nivelurile de calciu, acid folic si fier (necesare dezvoltarii normale a fatului) sa fie cele normale hrana trebuie sa fie cat mai diversificata si naturala.

Persoanele de sex feminin care urmeaza diverse diete sau regimuri vegetariene trebuie sa isi modifice stilul alimentar. Inainte sa se utilizeze suplimentar vitamine si minerale se va discuta cu medicul: unele dintre acestea sunt nocive, in doze mari, cum ar fi vitamina A.

Rolul acidului folic
Femeile care nu asimileaza suficient acid folic inca din primele zile ale sarcinii si pe parcusul acesteia au un risc mult mai mare de a da nastere unui copil cu grave probleme de sanatate ale creierului sau maduvei spinarii. Necesarul de acid folic este de 0.4 mg pe zi.

Greutatea inainte de sarcina
Daca viitoarea mama este deja supraponderala, in timpul sarcinii ar putea sa apara o serie de complicatii, cum ar fi hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat, va creste gradul de disconfort din timpul sarcinii, iar travaliul va fi prelungit.

Sunt indicate exercitiile fizice?
Da. Exercitile fizice ajuta viitoarea mama sa depaseasca mai usor perioada sarcinii, iar travaliul poate fi mai usor. Un program de exercitii fizice poate fi inceput inainte ca testul de sarcina sa devina pozitiv si pot fi continuate in timpul sarcinii, dar la o intensitate mai scazuta. Se va discuta cu medicul legat de un plan de activitate fizica, potrivita pentru fiecare persoana.

Trebuie sa se modifice obiceiurile zilnice?
Utilizarea de alcool, tutun sau droguri pot afecta grav dezvoltarea copilului si rezultatul poate fi chiar si un avort spontan. In cazul in care consumul acestora provoaca dependenta si nu puteti sa renuntati cu usurinta la ele, solicitati ajutorul medicului.

Fumatul - Fumatul poate provoca avort spontan, sangerare, nastere prematura si greutate mica la nastere a copilului si este legat de sindromul de moarte subita al sugarului. Copiii fumatorilor au un nivel mai scazut de inteligenta si dezvoltarea lor fizica poate fi mai lenta.

Alcoolul - Consumat in timpul sarcinii, poate declansa sindromul alcoolismului fetal. Medicii inca nu pot prezice care este cantitatea de alcool care determina aparitia acestui sindrom, dar este important sa se evite complet consumul de alcool in timpul sarcinii.

Droguri ilegale - Folosirea marijuanei, cocainei si a altor droguri ilegale creste riscul avortului spontan, nasterii premature si defectelor congenitale. In cazul consumului de catre mama a unora dintre aceste droguri, copilul va dezvolta dependenta si chiar va manifesta simptome de sevraj.

Pericolul temperaturilor inalte
Baia in cada cu apa fierbinte ar putea afecta copilul, mai ales in primul trimestru de sarcina. Unele cercetari au demonstrat ca temperaturile inalte pot provoca malformatii congenitale in primul trimestru de sarcina (in primele trei luni, riscurile sunt cele mai ridicate).

Mediul de la locul de munca poate dauna sarcinii?
Exista anumite substante toxice pe care o femeie care este insarcinata ar trebui sa le evite. Printre acestea se enumera: metalele grele (plumb, cupru, mercur), bisulfura de carbon, acizii, diverse substante anestezice si radiatiile. Radiatiile eliberate de monitoarele calculatoarelor se pare ca nu sunt daunatoare fatului.

Cat de sigura este administrarea de medicamente in timpul sarcinii?
Atat medicamentele OTC, cat si cele pe baza de reteta medicala pot afecta copilul. Daca o persoana trebuie sa utilizeze un medicament in timpul sarcinii din cauza unor probleme de sanatate, administrarea acestora se va face doar cu avizul medicului.

Ce investigatii se vor face inainte de sarcina?
Inainte ca o femeie sa ramana insarcinata se vor face o serie de investigatii pentru a se depista daca pacienta sufera de probleme de sanatate care ar putea afecta sarcina sau desfasurarea normala a acesteia.

Rubeola - Mama va sti printr-un simplu test de sange daca a fost sau nu vaccinata impotriva rubeolei. Manifestarea rubeolei in timpul sarcinii poate afecta grav copilul. Vaccinul contra rubeolei se poate face si inainte de sarcina.

Bolile cu transmitere sexuala (gonoree, sifilis, chlamydia si SIDA) pot face dificila aparitia si mentinerea unei sarcini si afecteaza dezvoltarea normala a bebelusului. Se recomanda ca acestea sa fie diagnosticate, tinute sub control si tratate inainte de sarcina. Aceleasi masuri se vor lua si in cazul altor probleme de sanatate (anemie, hepatita etc.).

Ce este de facut in cazul problemelor de sanatate?
Diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau tulburarile de circulatie au nevoie de ingrijiri suplimentare in timpul sarcinii.

Exista riscuri ca bebelusul sa sufere de boli genetice?
In cazul oricarui copil poate exista riscul transmiterii unor boli genetice care exista in cadrul aceleiasi famili. Fibroza chistica si siclemia sunt cateva exemple de conditii care pot fi mostenite. Aceste probleme nu sunt cauzate de stilul de viata al mamei in timpul sarcinii.


Citeste si despre:

Sarcina - Luna a II-a Sarcina Sarcina pe saptamani Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Sarcina, nasterea si perioada postpartum Sarcina - Luna a VII-a Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Analize medicale premergatoare sarcinii Sarcina - Luna a III-a Sarcina - Luna a V-a Diabetul zaharat gestational (de sarcina) Al doilea trimestru de sarcina Importanta nutritionistului in perioada de sarcina
Cere sfatul medicului ×