Cum poti restabili aspectul sanatos al unghiilor

Actualizat: 04 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Unghiile sanatoase ar trebui sa fie semi-transparente, cu o nuanta de roz pal si sa fie intacte, avand adesea o lunula (o pata alba in forma de semiluna) chiar deasupra cuticulei.

Este posibil ca unghiile sa prezinte din cand in cand mici linii sau puncte albe pe suprafata lor, cunoscute sub numele de leukonychia, care nu sunt motiv de ingrijorare. Totusi, unghiile pot fi afectate si de bacterii, virusuri sau ciuperci, situatii in care este necesar tratament.

De asemenea, prezenta unei afectiuni nediagnosticate in organism poate determina modificari ale starii de sanatate si ale aspectului unghiilor. Ingrijirea adecvata a unghiilor include si monitorizarea atenta a acestor schimbari esentiale.

Mentinerea unui aspect sanatos al unghiilor nu este doar o chestiune de estetica, ci si un indicator al starii generale de sanatate. Unghiile sanatoase sunt netede, uniform colorate si fara pete sau deformari.

Restabilirea aspectului sanatos al unghiilor, in special dupa afectiuni cum ar fi onicomicoza, poate fi o provocare, dar cu rabdare si ingrijire corespunzatoare, este posibil sa redobandesti aspectul ingrijit al unghiilor tale.

Afla ce poti face pentru a ajuta unghiile sa fie din nou sanatoase:

1. Trateaza orice probleme de sanatate ale unghiilor

Daca unghiile tale sunt afectate de onicomicoza este esential sa urmezi un tratament adecvat prescris de un specialist. Continua tratamentul pana la final, chiar daca observi imbunatatiri, pentru a te asigura ca problema este complet rezolvata.

2. Adopta o rutina de ingrijire zilnica

Ingrijirea regulata este cheia pentru mentinerea sanatatii unghiilor. Include in rutina ta:

Curatarea si uscarea corecta a mainilor si picioarelor – Mentine unghiile curate si uscate pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor si fungilor.

Utilizarea unei creme hidratante – Aplica o crema sau un ulei pe unghii si cuticule pentru a le mentine hidratate si sanatoase.

3. Imbunatateste-ti dieta

Unghiile reflecta starea generala de sanatate si pot beneficia enorm de pe urma unei diete echilibrate, bogate in vitamine si minerale esentiale. Include in alimentatie:

Proteine – Pui, peste, leguminoase, si nuci.
Vitamina C – Fructe citrice, ardei, broccoli.
Fier – Carne rosie, spanac, linte.
Zinc – Seminte de dovleac, ciocolata neagra, carne.
Biotina – Oua, avocado, somon.

4. Evita practicile daunatoare

Unghiile pot fi deteriorate de obiceiuri precum folosirea frecventa a lacurilor de unghii pe baza de acetone sau expunerea la substante chimice agresive. Incearca sa reduci utilizarea acestor produse si opteaza pentru alternative mai blande.

5. Protejeaza-ti unghiile

Cand faci curatenie sau te implici in activitati care pot fi dure pentru unghiile tale, poarta manusi de protectie. De asemenea, evita sa-ti rozi unghiile sau cuticulele.

6. Protejeaza-ti picioarele in spatii publice umede

Purtarea papucilor sau a sandalelor in locuri umede publice, precum piscine, dusuri si vestiare, este esentiala pentru a preveni contactul cu fungii.

7. Utilizeaza produse protectoare

Cand mergi la piscina sau plaja, aplica un lac medicamentos pe unghiile afectate. Aceste produse contribuie la protectia unghiei si previn raspandirea infectiei.

8. Monitorizeaza progresul si ajusteaza tratamentul daca este necesar

Fii atent la modul in care unghiile tale raspund la tratament si la rutina de ingrijire. Daca nu observi imbunatatiri sau daca unghiile prezinta semne noi de deteriorare, consulta din nou un specialist.

Prin urmarirea acestor pasi si cu o ingrijire consecventa, unghiile tale isi pot recapata treptat aspectul sanatos si ingrijit, gata sa fie aratate cu mandrie.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Cum se manifesta hipotiroidismul la copii? Bolile de piele Invata sa iti asculti corpul: 4 semnale de alarma care indica boli cronice! Tetralogia Fallot Onicomicoza - infectia fungica a unghiei Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Tratarea infectiilor fungice ale unghiilor: ghid practic Cum putem preveni recidiva infectiei fungice a unghiilor Cum putem vindeca infectiile fungice ale unghiilor Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor Infectiile fungice