Sincopa (pierderea temporara a constientei si functiilor vitale)

Pierdere brusca, de scurta durata a constientei si functiilor vitale (absenta pulsului, batailor inimii, respiratiei) consecutiva intreruperii temporare si reversibile a oxigenarii cerebrale.


Analize necesare cuprind: hemoleucograma completa, VSH-ul, sumarul de urina, biochimia, VDRL-ul, profilul tiroidian, testul de toleranta la glucoza, EKG-ul, radiografia pulmonara, masurarea tensiunii de mai multe ori atat in pozitie verticala, cat si orizontala. Daca se suspecteaza hipoglicemie, se poate face testul de toleranta la tobutamida. Medicamentele consumate trebuie luate mereu in considerare. Un examen toxicologic poate fi util.

Majoritatea cazurilor au nevoie de monitorizare EKG Holter pe 24 de ore sau monitorizarea Holter a evenimentelor. In plus, alte teste cardiovasculare pot fi necesare, precum ecocardiografia si studiul fasciculelor His.Testul de toleranta la efort este util atunci cand sincopa pare sa fie indusa de efort. Atunci cand se suspecteaza o sincopa de cauza vasopresoare se poate face un test ridicat-culcat, mai ales combinat cu administrarea de isoproterenol.

Daca se suspecteaza o aritmie cardiaca se paote cere un EKG cu semnale medii. Daca se suspecteaza atacuri ischemice se poate cere angiografia arterelor carotide sau cerebrale. Daca sincopele par sa fie declansate de epilepsie trebuie facuta o electroencefalograma somn-veghe. Mai pot fi folositoare tomografia computerizata sau RMN-ul. Un cardiolog sau un neurolog paote fi consultat inainte de a cere analize scumpe. De asemenea, mai poate fi consultat si un psihiatru.

Citeste si despre:

Sincopa