Scolioza vertebrala (deviere laterala a coloanei vertebrale)

Afectiunea in care coloana vertebrala este deviata in plan frontal (intr-o parte), coloana vertebrala fiind in conditii normale dreapta. In acelasi timp, coloana vertebrala poate fi si rasucita (rotata in jurul axului). In mod obisnuit, scolioza apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara). Multi oameni au un anumit grad de deviere a coloanei. De fapt, curburile coloanei vertebrale mai mici de 10 grade sunt considerate deviatii normale ale coloanei. Scolioza reprezinta deviatia coloanei este mai mare de 10 grade. Coloana vertebrala se curbeaza de obicei in foma literei S sau C.


Vasta majoritate a cazurilor de scolioza necesita doar radiografii si grija mare sau consultul unui chirurg ortoped.

Analize de rutina pot include hemoleucograma completa, VSH-ul, sumarul de ruina, biochimia, analize specifice articulare, titrul anticorpilor antinucleari, dozarea antigenului HLA-B27, testul la tuberculina si examinarea coloanei vertebrale.
Poate fi necesar si un examen amanuntit al oaselor.

Daca toate analizele sunt negative, pacientul trebuie consultat de un ortoped.
Electromiogramele, viteza de conducere nervoasa, tomografia computerizata si RMN-ul pot fi necesare.
Scolioza este rar o cauza de durere de spate cu exceptia cazurilor in care unghiul depaseste 40 de grade.

Citeste si despre:

Legatura dintre scolioza si pozitia copilului in banca Deviatiile patologice ale coloanei vertebrale Asistenta medicala a prescolarilor, elevilor si studentilor