Sangerare nazala (Epistaxis)

Hemoragie nazala produsa prin lezarea unui vas sanguin. Este de 2 tipuri: posterior, prin lezarea petei Kissel-Bach si anterior prin lezarea arterei sfenopalatine.

Diagnosticul ar trebui sa includa analizele de coagulare (timpul de protrombina, timpul partial de tromboplastina - PTT, timpul de sangerare) numaratoarea trombocitelor, test de fragilitate capilara, hemoleucograma. Daca aceste investigatii sugereaza o coagulopatie, se recomanda consultatia medicului hematolog.
Un frotiu din mucoasa nazala poate fi facut pentru vizualizarea eozinofilelor, in cazul in care suspectam o rinita alergica cronica.
Daca se suspecteaza un carcinom nazofaringian sau sinusal, radiografia sinusurilor paranazale si nasofaringoscopia pot fi de ajutor. Tomografia sinusurilor poate fi de asemenea utila in cazurile cu probleme de diagnostic.
 

Citeste si despre:

Primul ajutor in cazul epistaxisului (sangerarea nazala) Epistaxisul - sangerarea nazala Ce boli pot ascunde sangerarile nazale? Sangerari nazale ce apar noaptea – cauze si tratament Cele mai utile metode prin care sangerarile nazale pot fi stopate Septoplastia - corectarea chirurgicala a deviatiei de sept Deviatia de sept - cauze, simptome, tratament Hemofilia (boala Christmas) Simptome la copii - semnificatii posibile Tot ce trebuie sa stim despre intoxicatia cu freon