Reflexe patologice

Reflexul este o reactie adecvata, involuntara a organismului fata de un excitant. Examinarea reflexelor face parte din examenul obiectiv neurologic. Exista mai multe tipuri de reflexe: osteotendinoase, cutanate, idiomusculare, de postura, arhaice etc. Cele mai cunoscute sunt cele osteotendinoase - lovind un tendon muscular cu un ciocan de cauciuc, se va obtine o contractie scurta a muschiului respectiv.


Testele de rutina includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, biochimia, ANA, vitamina B12 serica, acidul folic seric, VDRL, radiografie toracica si EKG.

Daca sunt semne ale afectarii nervilor cranieni, tomografia/RMN-ul cerebral pot fi de folos. Se recomanda cosultatia unui neurolog inaintea solicitarii acestor teste costisitoare. Daca studiile imagistice sunt negative, pasul urmator este punctia spinala.

Daca se suspecteaza o boala vasculara se poate face angiografia carotidiana pentru a exclude stenoza/ateroscleroza arterei carotidiene sau ecocardiografia si hemocultura pentru identificarea unei posibile surse de embolism. In aceste investigatii este recomandat ajutorul unui cardiolog.

Angiografia a patru vase cerebrale poate fi necesara daca nu s-a putut evidentia o hemoragie cerebrala si nu sunt semne de hipertensiune.
Uneori este utila determinarea titrului anticorpilor anti HIV.

Daca nu sunt semne ale afectarii nervilor cranieni, se poate face tomografia/RMN-ul coloanei cervicale sau toracice in functie de intinderea leziunii. Mielografia poate fi de asemenea utila. Pentru diagnosticul macroglobulinemiilor sunt necesare electroforeza proteinelor serice sau imunoelectroforeza.

Citeste si despre:

Hiperreflexia sau reflexul exagerat Patologia chirurgicala a tiroidei Vezica urinara si patologia neurologica Hiperaciditatea gastrica Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Diagnosticul radio-imagistic in infertilitatea feminina Bebelusul hipoton Dictionar medical de confuzii in bolile digestive Constipatia la adulti
Cere sfatul medicului ×