Pleoape cazute (ptoza palpebrala)

Prabusirea permanenta, totala sau partiala, a pleoapei superioare, de origine congenitala sau dobandita. Este provocat de slabirea muschiului ridicator al pleoapei superioare sau de o anomalie de inervare a acestui muschi.


Daca exista leziuni locale responsabile pentru ptoza, sunt necesare frotiu si cultura din orice exudat local sau transferul pacientului la oftalmologie.

Daca se suspecteaza o afectiune neurologica, se recomanda consultatia unui neurolog, mai ales daca ptoza s-a instalat acut.

Testele de laborator de rutina includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, biochimia, test de toleranta la glucoza, ANA, VDRL, radiografii craniene si sinusale. In cele mai multe cazuri este necesara tomografia/RMN cerebrala.
Daca se suspecteaza miastenia gravis se pot face testul Tensilon sau dozarea anticorpilor anti receptori de acetilcolina.
Daca se suspecteaza encefalita, meningita, neurosifilis sau scleroza multipla este necesara o punctie spinala. In encefalopatia Wernicke se administreaza tiamina intravenos.

Daca se suspecteaza distrofia musculara se poate doza creatinina urinara (24h) sau se poate face biopsie musculara.

Pentru diagnosticul anevrismelor cerebrale sau a bolii vasculare cerebrale, inclusiv atacurile ischemice tranzitorii, este necesara angiografia vaselor cerebrale.

Citeste si despre:

Ptoza palpebrala (pleoapele cazute) Ptoza palpebrala, cauze, mecanisme, tratament Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Ce este si cum se manifesta sindromul Aarskog Bolile ochiului Operatia pentru strabism - cand si cui este recomandata Dacrioadenita, inflamatia glandelor lacrimale