Mictiuni frecvente (polakiurie)

Simptomatologia este numita medical polakiurie si reprezinta emisia frecventa a unor cantitati mici de urina.


Prima investigatie este sumarul de urina, cu examinarea sedimentului urinar. Acestea vor ajuta la diagnosticarea unei infectii a tubului urinar, vor evidentia diabetul sau o alta cauza pentru poliurie. Este necesara si efecturarea unei uroculturi, indiferent de rezultatul examenului sedimentului urinar.

Daca aceste investigatii sunt negative sau neconcludente se poate face o masurare a volumului urinar pe 24h. Daca este semnificativ crescut, se poate vorbi despre poliurie. Daca volumul urinar este normal, se recomanda examenul regiunii pelvine si al rectului, pentru evidentierea unei eventuale mase tumorale care apasa pe vezica. Chiar daca examanenul clinic este negativ, o ecografie pelvina poate evidentia o masa tumorala.

Pasul urmator este cateterizarea, pentru determinarea reziduului urinar in vezica. Daca volumul rezidual este mare se poate suspecta obstructia colului vezical, iar cauzele cele mai probabile sunt hipertrofia prostatei si stricturile uretrale.

Alte investigatii includ: urografia, cistografia, cistoscopia, pielografia retrograda, dar acestea ar trebui efectuate de un specialist urolog. Daca se suspecteaza o vezica spastica, de cauza neurologica se pot face teste cistometrice, dar se recomanda consultatia unui neurolog.

Citeste si despre:

Urinarile frecvente la copii Posibilele cauze ale urinarilor frecvente Declansarea prematura a travaliului Vezica urinara si patologia neurologica Adenomul de prostata, afectiunea benigna a prostatei Mergi des la toaleta? Iata care sunt cauzele
Cere sfatul medicului ×