Insomnie

Insomnia reprezinta o tulburare a somnului care se manifesta prin reducerea duratei si/sau profunzimii acestuia.


Inestigatiile utile in evaluarea unei persoane ce prezinta insomnie includ: hemoleucograma, sumar de urina, dozare droguri in urina, biochimia, profilul tiroidian, VDRL, EKG si radiografia toracica. Pentru excluderea unei afectiuni pulmonare se pot face dozarea gazelor arteriale sau testele functionale pulmonare. Monitorizarea presiunii arteriale ajuta la diagnosticarea hipertensiunii paroxistice. Daca se suspecteaza o boala organica cerebrala se pot face tomografia sau RMN la nivel cranian.
Daca sunt prezente semne psihiatrice, se recomanda consultarea unui specialist. Daca pacientul nu are tendinte de suicid se poate incerca un test terapeutic cu agenti psihoterapeutici.
Daca toate investigatiile de mai sus sunt negative, se poate face un studiu al somnului. Se pot folosi acasa sisteme de monitorizare a desaturarii oxigenului sau a apneei de somn obstructive, reprezentand o alternativa putin costisitoare.

Citeste si despre:

Insomnia fatala Remediile florale Bach pot combate insomnia Insomnia poate indica probleme de anxietate Cum facem diferenta intre tulburarile ocazionale de somn si insomnie Insomnia Remedii alternative pentru insomnie Ce sa nu faceti cand va confruntati cu insomnia Insomnia rebela Motivele din spatele insomniei copiilor 11 mituri si adevaruri despre insomnie
Cere sfatul medicului ×