Hipersomnie (somn excesiv)

Hipersomnia se caracterizeaza prin somnolenta excesiva care survine la o persoana aproape in fiecare zi desi somnul de noapte este de obicei normal (cu durata de aproximativ 8-12 ore). Persoana cu aceasta tulburare chiar isi propune sa doarma in timpul zilei, dar, sunt situatii cand se instaleaza somnul neintentionat. Episoadele de somn din timpul zilei nu survin sub forma de “atacuri”, ca si in cazul narcolepsiei, ci apar in situatii in care stimularea este scazuta (de exemplu: lecturi plictisitoare, drumuri lungi).


Testele de rutina includ: hemoleucograma, VSH, biochimia, VDRL, dozare droguri in urina. Daca exista semne neurologice se poate face examenul RMN al creierului sau punctia spinala, dar se recomanda consultarea unui neurolog. Investigatiile sunt completate de EEG si un studiu al somnului. Daca toate testele de mai sus sunt negative, se recomanda consultarea unui psihiatru.

Citeste si despre:

Tulburarile de somn Tulburarile de somn: hipersomnia Hipersomnia - prea mult somn strica Tehnici de respiratie pentru un somn mai bun Problemele de somn ale copiilor si adolescentilor Dissomniile - strategii de gestionare ale tulburarilor de somn Cat de mult inseamna prea obosit Narcolepsia: Cum se stabileste diagnosticul? Depresia
Cere sfatul medicului ×