Greata, varsaturi

Senzatia neplacuta ca urmeaza sa vomite (verse). Greata precede de regula varsatura dar poate fi si izolata. Varsatura reprezinta expulzia pe gura a continutului stomacului.


Testele de baza includ: hemoleucograma, VSH, sumar de urina, dozare medicamente in urina, biochimia, electrolitii, amilaza serica, gazele arteriale, teste de hemoragie oculta, radiografia toracica, EKG, radiografie abdominala simpla.

Greata si varsatrile aparute brusc si insotite de ataxie, necesita de urgenta tomografie craniana pentru excluderea unei hemoragii cerebrale.
In cazul femeilor la varsta reproductiva se poate face un test de sarcina.

Daca pacientul are febra se pot doza aglutininele febrile si anticorpii heterofili. Daca exista masa tumorala abdominala pot fi utile examenul ecografic al vezicii biliare sau urografia. Daca greata si varsaturile sunt cronice, se poate pune diagnosticul prin radiografia digestiva superioara sau prin tranzitul baritat. Se poate lua in considerare laparotomia exploratorie in cazurile cu varsaturi si durere abdominala persistente. Tomografia abdominala este indicata in suspiciunea de neoplasm pancreatic sau al ductelor biliare.

Se recomanda consultatia unui gastroenterolog sau chirurg generalist inaintea solicitarii unor teste pre scumpe. Pentru diagnostic pot fi utile laparoscopia, esofagoscopia, gastroscopia, duodenoscopia sau colonoscopia. Gastropareza sau pseudoocluzia intestinala pot fi evidentiate prin studii radioizotopice sau prin manometrie. Angiografia este utila in diagnosticul ischemiei arterei mezenterice.

Citeste si despre:

Hiperemeza de sarcina - greturi si varsaturi severe Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici Starea de voma (varsaturile) Starile de greata - particularitati medicale Starile de greata si de voma la copil Alimente care combat greata 12 alimente care va scapa de senzatia de greata Cauze si tratament pentru starile de greata si varsaturi la pacientii cu cancer Autoinducerea varsaturilor: pericole pentru sanatate