Disuria se caracterizeaza prin durere la urinare. O disurie este provocata de existenta unui obstacol la evacuarea urinei, ceea ce poate antrena o golire incompleta, cu ramasite vezicale dupa mictiune. Adenomul de prostata, scleroza colului vezical, ingustarea uretrei, hipertonia sfincterului striat sunt cauzele obstructive cel mai frecvent intalnite ale disuriei.
Evident, sumarul se urina si uricultura sunt necesare in toate cazurile. In cazul rezultatelor pozitive se poate incepe tratamentul. Se recomanda si examenul microscopic al secretiei uretrale sau vaginale si efectuarea de culturi, daca se poate preleva suficient material.
In cazul barbatilor se poate face masaj prostatic pentru stimularea secretiei. Chiar si numai 4 leucocite pe campul microscopic poate sugera uretrita. Se recomanda efecturea de culturi pentru Gonococ si Chlamydia.
In cazurile de disurie persistenta sunt necesare o urografie si o cistoscopie. Se recomanda consultatia unui medic urolog inaintea inceperii acestor investigatii.
In cazurile de pielonefrita acuta sunt necesare si hemoculturi. Daca exista piurie (puroi in urina) persistenta sunt necesare culturi cu medii speciale pentru bacili anaerobi sau bacili Koch. Examinarea rectului si vaginului ar trebui facuta de fiecare data.