Durere abdominala cronica

Durere abdominala care a aparut treptat si dureaza de mai mult timp.


Testele de rutina includ hemoleucograma completa, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor), sumarul de urina, urocultura, biochimie, amilaze si lipaze serice, testul de sarcina, examen coproparazitologic pentru depistarea parazitilor intestinali si testul Adler (FOB sau testul de decelare a hemoragiilor oculte in fecale).

Radiografia toracica, EKG, radiografie abdominala simpla trebuie facute, de asemenea. Dozarea porfirinogenului din urina poate exclude porfiria. Daca aceste teste sunt negative, se pot efectua o serie de investigatii ale tractului gastrointestinal superior: tranzit baritat, ecografia vezicii biliare – in cazul durerii abdominale superioare. Urografia cu substanta de contrast se poate efectua in cazul durerii in flancuri.

Clisma cu bariu si sigmoidoscopia se efectueaza in cazul durerii abdominale inferioare. Cand aceste investigatii nu sunt concludente, trebuie consultat un gastroenterolog pentru efectuarea endoscopiei digestive superioare si inferioare. Daca exista durere abdominala superioara se efectueza esofagoscopia, gastroscopia si duodenoscopia. Colecistografia endoscopica retrograda (ERCP) poate fi necesara pentru diagnosticul unei colangite (inflamatia cailor biliare) sau unui calcul la acest nivel.

Daca durerea este in partea inferioara a abdomenului se efectueaza colonoscopia. Tomografia computerizata (CT) a abdomenului si pelvisului este utila in unele cazuri. CT cu substanta de contrast poate detecta abcese la nivelul diverticulilor sau alte zone de inflamtie cronica. Ecografia pelviana poate aduce informatii suplimentare la femeile cu durere la acest nivel. Aortografia sau angiografia poate fi folosita in angina abdominala. Limfangiografia poate fi folositoare pentru descoperirea tumorilor retroperitoneale. In unele cazuri poate fi necesara efectuarea laparotomiei exploratorii.

Citeste si despre:

Dureri abdominale – cauze si remedii Prim ajutor in durerea abdominala la copil Dureri abdominale la copii Durerea abdominala Cauze si tratament in durerea abdominala Durerile abdominale si constipatia: care sunt cauzele si cand este indicata vizita la medic? 9 lucruri pe care sa nu le mai faceti daca suferiti de dureri lombare Durerile de cap la copii Sapte tipuri de durere care nu ar trebui ignorate Complicatiile cronice ale diabetului insulino-dependent
Cere sfatul medicului ×