Dementa (scaderea capacitatilor intelectuale)

Proces patologic caracterizat prin slabirea progresiva a ansamblului de functiuni intelectuale, in urma unei lezari a celulelor nervoase centrale. Apar mai intai tulburari intelectuale caracterizate prin slabirea memoriei, a atentiei, a ratiunii. Anumite demente simptomatice sunt vindecate sau ameliorate prin tratarea cauzei lor, dar dementele degenerative nu pot fi tratate, medicamentatia putand atenua unele simptome.


Testele de laborator de rutina includ:
- hemoleucograma;
- VSH;
- testele biochimice;
- VDRL;
- titru anticorpi anti HIV;
- anticorpi anti nucleari;
- alcoolemia;
- dozare droguri din urina;
- profil tiroidian;
- vitamina B12 serica;
- acidul folic.

Alte investigatii necesare pentru stabilirea diagnosticului sunt:
- Tomografie computerizata cerebrala ar trebui efectuata in toate cazurile.
- EEG ar putea fi de ajutor in demonstrarea unei intoxicatii cu medicamente.
- Punctia spinala ar putea fi de folos pentru evidentierea afectarii SNC in sifilis. Cel mai bun test in acest caz este absorbtia anticorpilor flouorescenti anti Treponema pallidum (FTA-ABS).
- RMN poate fi util in diferentierea bolii Alzheimer de ateroscleroza cerebrala; in ateroscleroza cerebrala se pot evidentia mici infarcte.
- Cisternografia cu albumina serica radioiodinata (RISA) este utila in doagnosticul hidrocefaliei cu presiune intracraniana normala.
- Un alt test util este dozarea gazelor arteriale.

Examinarea psihiatrica va ajuta la diferentierea unui sindrom cerebral organic de o boala psihica.
Este recomandata consultatia unui neurolog sau psihiatru inaintea inceperii unor investigatii costisitoare.

Citeste si despre:

Cum se poate preveni dementa Escara – o complicatie de temut la pacientii cu Alzheimer Alzheimer Alcoolul etilic Simptomele leziunilor cerebrale Complexul vitaminic B - rol si alimentatie Mit si realitate despre uleiul de peste Implicatiile stresului in viata cotidiana Modificari ale organismului odata cu instalarea menopauzei Afectiuni neurologice la copii – simptome, cauze si tratament
Cere sfatul medicului ×