Crestere a aspartat aminotransferazei (AST)

Aspartataminotransferaza este o enzima ce face parte din clasa transaminazelor si catalizeaza transferul gruparii amino de la aspartat grupului cetonic al cetoglutaratului, cu formare de acid oxalacetic. Spre deosebire de ALT care se gaseste in principal la nivelul ficatului, AST este intalnita in mai multe tesuturi: miocard, ficat, muschi scheletici, rinichi, pancreas, tesut cerebral, splina, fiind astfel un indicator mai putin specific al functiei hepatice. La nivelul celulei hepatice, izoenzimele AST se gasesc atat in citosol, cat si in mitocondrii.


Analize suplimentare necesare stabilirii cauzei cresterii AST includ hemoleucograma completa, amilaza serica, biochimia, dozarea izoenzimelor lactic dehidrogenazei (LDH), dozarea gamma-glutamil-transferazei, sumarul de urina, EKG-uri seriate, teste functionale pulmonare, radiografie pulmonara, radiografie abdominala pe gol, electromiografia, biopsia hepatica si biopsia musculara. Consultul unui cardiolog si unui hepatolog este recomandat inainte de a efectua teste costisitoare.

Citeste si despre:

Hepatita alcoolica Ciroza hepatica Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva Explorarea functionala hepatica Informatii esentiale despre biopsia hepatica Intoxicatia cu paracetamol Metode de diagnosticare a infectiilor cu virus hepatitic C Plafonarea indemnizatiei pentru cresterea copilului si alte masuri financiar-bugetare Excesul de fructe si cresterea in greutate Cresterea copiilor. Sfaturi utile pentru familiile monoparentale