Cardiomegalie (cord marit)

Marirea in volum a inimii.


Tuturor pacientilor trebuie sa li se faca o hemoleucograma completa, VSH-ul, anticorpii antinucleari, biochimia, VDRL-ul, profilul tiroidian, EKG-ul si radiografia pulmonara. Ecocardiografia este utila pentru a diagnostica bolile valvulare, cardiomiopatiile, insuficienta cardiaca congestiva si lichidul intrapericardic.

Daca se suspecteaza insuficienta cardiaca, se poate masura presiunea venoasa si timpul de circulatie si se pot face studii functionale pulmonare. In cazul existentei febrei se poate doza streptoenzima si titrul ASLO si se pot face hemoculturi. Daca exista hipertensiune, trebuie facute masuratorile specifice. Pacientii cu cianoza au nevoie de analize pentru boli congenitale, printre care cateterizarea cardiaca si angiocardiografia.

Cel mai prudent mod de abordare este acela de a trimite pacientul la un cardiolog inainte de a cere teste diagnostice scumpe.

Citeste si despre:

Examinari utile in depistarea afectiunilor respiratorii Cardiomegalia sau "inima largita" Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang Defecte congenitale de cord Primul ajutor in caz de atac de cord sau infarct miocardic Adevarul despre consumul de bere si abdomenul marit Atacul de cord si bolile cardiace Sfaturi pentru reducerea riscului de atac de cord si accident vascular cerebral Simptomele atacului de cord