Apnee de somn (oprirea respiratiei in somn)

Afectiune a aparatului respirator caracterizata prin pauze respiratorii repetate, frecvente in timpul somnului. Durata perioadei de oprire a fluxului de aer este de 10 secunde. SAS prezinta diferite grade de gravitate: usoara, moderata sau severa, in functie de durata si frecventa episoadelor de apnee sau de bradipnee (scaderea ritmului respiratiei). Numarul episoadelor apneice variaza de la 5 la 50 pe ora de somn. SAS a fost clasificat in 3 tipuri: apneea obstructiva, apneea centrala si apneea mixta.


Cel mai important test diagnostic este inregistrarea poligrafica pe toata durata noptii. Acesta va ajuta la diferentierea intre problemele determinate obstructiei si celei de alte cauze.
Daca se suspecteaza apnee obstructiva trebuie consultat un medic specialist ORL.
Daca exista tulburari neurologice trebuie consultat un neurolog.

Daca nu se cunoaste cauza trebuie consultat un pneumolog.
Poate fi realizat un trial diagnostic prin administrarea continua de aer cu presiune pozitiva.
Unele cazuri trebuie investigate de tumori pituitare, boli tiroidiene si facute trialuri cu medicamente triciclice sau progesteron.

Citeste si despre:

Apneea de somn (Sindromul de apnee in somn SAS) Apneea de prematuritate Cele 4 faze ale detresei respiratorii, afectiunea care pune viata in pericol Ce cauzeaza tulburarile de somn? Tulburari de somn periculoase Masa corporala ideala 7 motive pentru care ne trezim obositi Dissomniile si parasomniile Rinita medicamentoasa
Cere sfatul medicului ×