Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Laptele in alimentatie

Alaptarea.
La sugarii alimentati numai la san pana la aceasta varsta, pe langa fructele introduse la masa a II-a sau a IV-a (mere rase sau banane in toamna si iarna, fructe de sezon in timpul verii) se poate introduce supa de zarzavat (trecuta prin sita sau mixata), imbogatita cu carne (galbenus de ou) si ulei dupa tehnica aratata anterior. Se continua cu produsele de lapturi folosite si in luna anterioara (formule, produse de continuare). Rar se recomanda lapturile cu adaos de cereale.

La sugarii hraniti artificial, in luna a VI-a se poate da supa zilnic si se inlocuieste complet o masa de lapte. La supa (piureul) de zarzavat se adauga zilnic sau de 4-6 ori pe saptamana carnea, iar in restul zilelor cate un galbenus de ou fiert tare sau tot carne.

In a doua jumatate a primului an de viata cantitatea de carne creste la 30-40 g. Rezervele de fier depozitate in timpul sarcinii la copil se epuizeaza, iar copilul are nevoie de un aport zilnic de 3-6 mg la sugar si 8 mg/zi de la 6 luni la 6 ani. Carnea este cel mai important furnizor de fier.

In prezent, majoritatea societatilor de pediatrie recomanda pireul de zarzavat din luna a VII-a. Si in luna a VI-a pireul se va da sub forma fina (trecut prin sita sau mixat). Abia in lunile urmatoare se inceara sa se descopere momentul in care sugarul va primi pireul sfaramat cu furculita. Pireul se "drege" cu ceva unt (5 g) sau si mai bine cu ulei (1/2 - 2 lingurite mici). Daca sugarul nu-l vrea consistent, se adauga cate putin din apa de fierbere.

Radacinoasele preferate de mame si specificate in majoritatea cartilor de dietetica de la noi nu sunt pe placul multor sugari. Acesta are un simt al mirosului fin si selectiv. Majoritatea nu accepta radacinile de telina, patrunjel, pastamac.

Nu se adauga sare sau zahar. La distanta, mai tarziu, s-a constatat ca alimentele sarate predispun la hipertensiune arteriala. Cat despre zahar, predispune la carii dentare, la obezitate si-l face pe sugar sa prefere dulciurile in locul laptelui. In schimb, unii autori (americani indeosebi) la acest piureu adauga cereale.

Laptele de vaca
Pentru prepararea unui litru de lapte de vaca in concentratie 2/3 sunt necesare: 700 ml lapte + circa 300 ml apa + 50 g zahar (10 lingurite rase de zahar) + 20-30 g cereale de orez) (4-6 masuri) si 8-10 lingurite de ulei.

La apa rece se adauga faina de orez sau de porumb "instant" si se amesteca pana se resuspenda bine si se toarna peste laple. Totul se bate cu un tel si se pune la fiert la un foc moale. La sfarsit se adauga uleiul de floarea- soarelui. Multi sugari prefera laptele fara adaosuri (zahar, ulei, cereale).


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum