Dezvoltarea motorie
Asezat pe spate (decubit dorsal).
Spre sfarsitul lunii a V-a, o mare parte din sugari se pot intoarce de pe o parte pe alta. Unii reusesc sa se intoarca si de pe spate pe burta. Circa 25% dintre ei nu reusesc aceasta performanta, desi sunt normali in ceea ce priveste alte capacitati neuromotorii.
Isi apuca picioarele si le duc la gura.
Stand culcat, sugarul isi pipaie propriul corp cu mainile, acum deschise. Uneori isi intinde la maximum coloana vertebrala, se sprijina pe cap si pe talpi, in timp ce ridica sezutul, dand impresia ca face "puntea". Alteori ridica capul si in acelasi timp intinde restul corpului.
Trunchiul este in pozitie simetrica fata de cap. Membrele inferioare sunt in rotatie externa si usor indepartate. De cele mai multe ori pedaleaza succesiv cand cu un picior, cand cu celalalt, dar adesea intinde si indoaie simultan ambele membre inferioare, genunchii pot fi bine intinsi, iar picioarele sunt mobile in articulatia gleznelor. Toate miscarile devin mai coordonate si mai variate.
Asezat pe burta
Sugarul se redreseaza cu usurinta sprijinindu-se pe antebrate. Sta in pozitie simetrica, cu capul ridicat pana la 90". Se pivoteaza pe un singur brat, greutatea fiind transferata de partea bratului pe care se sprijina, si astfel isi elibereaza celalalt brat pe care il intinde inainte. Schiteaza tararea, dar nu reuseste sa-si deplaseze intreg corpul. Ridica mainile si picioarele simultan ca intr-o miscare de inot. Bazinul este aplicat pe planul patului.
Ridicarea de brate din pozitia culcat pe spate.
Sugarul se agata strans cu toate degetele de cate un deget de la mainile adultului si se ridica din pozitia
culcat pe spate in cea de asezat cu controlul perfect al capului, in caz ca sugarul nu participa la aceasta miscare (nu se agata de degetul adultului, nu are puterea de a se tine de acest deget sau/si nu incearca sa-si ridice capul si toracele) va fi sesizat medicul.
Dupa ce este ridicat in sezut si sustinut in aceasta pozitie, sugarul isi tine bine capul, il duce in fata si-l roteste lateral. In timp ce este ridicat, membrele inferioare se intind. Bratele sunt flectate in articulatiile cotului.
Pozitia in sezut. Incepe stabilitatea trunchiului.
Spatele nu este drept, dar poate fi adus pentru scurt timp in extensie. Tinut de umeri, sugarul incearca sa stea pe sezut: isi pozitioneaza bine capul in spatiu, dar nu reuseste sa-si tina trunchiul, se apleaca in fata, intinde bratele inainte pentru a se sprijini, dar fara preluarea integrala a greutatii.
Articulatiile soldului se flecteaza, membrele inferioare se roteaza si se inclina spre partile laterale, genunchii sunt flectati, iar gleznele sunt mobile.
Ridicarea in picioare, sustinut de subsuoara(axile).
Sugarul isi impinge picioarele spre planul patului si preia greutatea corpului. Nu reuseste inca sa se sprijine pe picioare; isi flecteaza articulatia soldului, indoaie si intinde genunchii, se sprijina discret si pentru scurt timp pe varful picioarelor, are tendinta de a se "balansa" sau de a face "hopa-Mitica".
Reactii de pozitie. In orice pozitie, capul se pozitioneaza bine. Sugarii foarte bine dezvoltati
neuromotor, reactioneaza bine la orice pozitie a capului fata de trunchi si a corpului fata de cap. Aceasta reactie este cunoscuta de pediatri sub numele de reactia Landau.
Daca este asezat intr-o pozitie stabila poate apuca orice obiect cu ambele maini cu toata palma (prindere simiana).
Ridicat in sezut si sprijinit de un adult urmareste cu interes obiectele care sunt lasate sa cada lateral de corp. Intinde mana spre o jucarie, iar dupa ce o apuca, se opune cand mama incearca sa i-o ia; jucaria este apucata cu mana deschisa, cu toate degetele; acest mod de a apuca il face sa-i dea drumul fara a avea vreaun scop si fara s-o mai poata recupera.
Gura devine un organ de cunoastere. Sugarul simte nevoia de a duce toate obiectele la gura. Este o
modalitate de a le cunoaste. Buzele si limba sunt organe bune de "pipait".
Mama va oferi numai obiecte pe care
sugarul le poate baga in gura fara pericol. Sunt indicate: inele de plastic, jucarii din cauciuc. Se vor pune la indemana sugarului numai obiecte cu dimensiuni si forme care sa nu permita inghitirea sau alt accident.
Se vor spala ori de cate ori cad jos si nu se va permite celorlalti frati sa se joace cu ele (pericol de infectie).
Daca nu i se dau jucarii, sugarul va morfoli, foarte probabil, camasuta, paturica, marginea patului etc.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum