Alimentatia
Laptele ramane alimentul de baza in meniul zilnic. La orase se folosesc preparate de lapte praf adaptate sau de continuare folosite in luna anterioara sau lapte praf "clasic" cu 26% grasimi.
Dimineata se va da laptele fara adaosuri, iar seara se va incerca laptele cu adaosuri ("Brei") care sunt fie cereale, fie fructe, fie zarzavaturi.
Laptele de vaca se da integral; in caz ca se introduce de-abia acum, la inceput se va da diluat (3/4 lapte si 1/4 apa). Reamintim ca laptele de vaca se da in mod obisnuit cu adaosuri. intr-o cratita se pune o cantitate mica de apa rece, la care se adauga faina de cereale instant si se amesteca bine avand grija sa nu se formeze cocoloase, se adauga laptele integral (sau diluat cu 1/4 apa) si se pune totul la fiert la un foc moale. Spre sfarsitul fierberii se adauga zaharul (10 lingurite rase la 1 000 ml). Dupa racire se amesteca uleiul cu un tel sau o lingurita timp de o jumatate de minut pentru ca acizii grasi esentiali sa fie mai bine folositi. Uleiul nu se fierbe.
Amestecul realizat se portioneaza in biberoane curate si se pastreaza intr-un frigider, daca este posibil intr-o baie cu cuburi de gheata.
La sugarii constipati zaharul se poate inlocui cu lactoza.
Masa de la ora 10 nu mai este necesara la majoritatea sugarilor dupa varsta de 8-9 luni. La cei care doresc se vor da alimente mai putin bogate in calorii (fructe, sucuri).
La masa de pranz se da piure de zarzavat, in general de cartofi si/sau morcovi. Piureul va fi imbogatit cu unt sau ulei de floarea-soarelui. Se incearca sa se dea piureu sfaramat cu furculita. Este absolut necesar ca la aceasta masa sa se dea proteine de origine animala (altele decat laptele), cum sunt: carnea de sau vitel (carnea rosie are mai mult fier), ficatul (pasare, vitel), pestele slab, creierul, galbenusul de ou. La sfarsit se va da zeama de compot, de fructe sau apa fiarta si racita.
La gustarea de dupa-amiaza se pot da mere rase, banane cu sau fara biscuiti si eventual, cu branza de vaci, iaurt sau chiar un biberon de lapte.
Seara se da lapte cu adaos de faina de cereale, de fructe sau de legume. In loc de cereale se incearca grisul, fulgi de porumb, de ovaz sau de tapioca. La sugarii care refuza laptele se va incerca o budinca sau papanasi fierti cu branza de vaci. Se poate completa cu fructe proaspete sau chiar din compot (sfaramate si omogenizate).
Va fi lasat sa ia micul dejun si gustarea cu biberonul pe genunchii mamei sau plasat intr-un scaun inalt.
Straduiti-va ca din timp sa-i dati sa manance la un loc cu ceilalti frati. Va manca mai bine si va trece mai repede la alimente moi, mai consistente.
Puteti sa-l lasati sa duca pireul la gura cu degetele, sa-i dati sa bea din ceasca, sa-i dati o bucata mica de paine, de mar, un biscuit pe care sa le morfoleasca singur. Fiti foarte atenta pentru ca s-ar putea sa se sufoce cu o bucata mai mare. Hrana luata singur il va face mai "binevoitor" cu alimentele si ii va permite mai curand sa mestece si sa se hraneasca singur.
Foarte des, inaintea unui aliment nou prin aspectul, culoarea sau consistenta sa, sugarul mare intoarce capul si zice "nu, nu, nu". Nu credeti ca nu-i place; este numai un mod de a-si exprima mirarea. Nu-l dojeniti si, in nici un caz, nu-l fortati!
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum