Alimentatia
Indiferent de felul alimentatiei ( naturala, mixta, artificiala ), sugarul primeste in 24 de ore cam cinci mese pe zi si doar unii sugari mai au nevoie de 6 mese pe zi pana la 3 luni. Ratia alimentara difera in functie de greutatea sugarului, unii se multumesc si cresc cu 650 sau 700 ml in 24 de ore , iar cei cu 6 mese pe zi cresc cam 850 sau 1000 ml in 24 de ore, insa doar medicul poate sa adapteze aceste ratii alimentare dupa nevoile nutritive ale fiecarui sugar.
In ceea ce priveste sugarii care se hranesc cu produse adaptate sau partial- adaptate se va folosi concentratia indicata pe cutie. In cazul sugarilor hraniti cu lapte de vaca nemodificat si nedegresat concentratia va fi de 2 parti lapte, 1 parte apa, totul indulcit cu 5 % zahar; la cei predispusi la diaree, solutia se va dilua cu 3 % apa de orez, iar pentru cei care nu cresc solutia trebuie sa contina 3 parti de lapte si o parte apa, indulcite cu o lingurita rasa de zahar si se mai adauga si un sfert de lingura de ulei de floarea soarelui, toate acestea fiind fierte impreuna.
In cazul meselor naturale, este posibil ca sugarul sa nu se sature. Se intampla ca aceasta obsesie sa afecteze secretia lactata, de aceea mamica nu trebuie sa se streseze daca dupa terminarea suptului copilul inca plange. Mama poate introduce pe langa masa initiala un preparat de lapte dintre produsele adaptate sau partial-adaptate, bineinteles cu sfatul medicului.
Mai nou, in tara noastra au inceput sa se introduca sucurile de fructe sau zarzavat, insa cercertarile recente au demonstrat ca sugarul nu este dezvoltat fiziologic ( masticatie, inghitire, digestie ) si nu are nevoie de ele decat mai tarziu asa ca nu va grabiti sa i le introduceti in meniu.
Vitaminele
Micutul primeste din lapte cantitatile necesare de vitamina A, precum si vitamine din grupul B, pe cand vitamina D nu se gaseste in cantitati suficiente in nici un aliment, cu exceptia ficatului de morun. Din acest motiv, copilului trebuie sa i se administreze vitamina D de-a lungul primului an de viata in doza specificata de medic fiindca daca el nu primeste vitamina D pot aparea semne de rahitism, care se instaleaza in luna a 4-a de viata. Aceste forme de rahitism apar adeseori la gemeni, sugarii care s-au nascut cu greutate mica, prematuri, etc. De aceea pentru o mai buna siguranta incercati sa faceti cat mai des controale la medic si sa tineti cu strictete cont de sfaturile acestuia.
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum