Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Alaptarea sugarului

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Fetita mea are 5 luni si se trezeste de 2 ori noaptea sa manance. Este normal sa manance noaptea? Poate fi dezvatata de acest obicei?




Conform noilor conceptii in ceea ce priveste alaptarea sugarilor, alimentatia la cererea copilului este cea mai fireasca. Alimentatia la cererea copilului inseamna hranirea copilului cat de des doreste, ziua si noaptea, fara orar de alimentatie sau o durata a suptului prestabilite.

Se considera ca, in timp, sugarii isi stabilesc singuri frecventa meselor, astfel ca de la 2-3 luni acestia renunta singuri la a se mai trezi noaptea sa manance.

In practica insa nu se intampla intotodeauna asa: in timp ce unii sugari renunta la mesele de noapte inca din primele saptamani, altii mai cer inca lapte noaptea si dupa varsta de 1 an.

Incercati sa-i oferiti masa de seara mai consistenta: daca este alaptata la san incercati sa-i oferiri ambii sani iar daca primeste o formula de lapte preparati o cantitate mai mare.

Uneori, dupa diversificarea alimentatiei, cand sugarul mananca bine in timpul zilei si primeste o masa mai consistenta seara (in cazul alimentatiei artificiale biberonul de seara se poate imbogati cu cereale) se poate intampla, cu timpul, sa renunte singur la mesele din timpul noptii.

Clasica reteta "ceai in loc de lapte" nu are intotdeauna rezultatele asteptate: se poate intampla ca sugarul sa inlocuiasca laptele cu ceai si sa trebuiasca sa va treziti tot asa noaptea, sa-i dati ceai in loc de lapte.

De cele mai multe ori insa, daca sugarul creste bine in greutate, nu trebuie sa incercati nimic: renunta singur de la un moment dat sa se mai trezeasca noaptea sa manance.

Daca primeste lapte din biberon, de indata ce termina laptele sau adoarme, indepartati biberonul: nu-l lasati sa adoarma cu tetina in gura sau sa manance in timp ce doarme. Contactul prelungit cu lichide dulci (ceai sau lapte indulcit) favorizeaza aparitia cariilor.

In unele cazuri, nu este vorba despre foame sau nevoia de lapte in sine, ci poate fi mai mult un obicei: nevoia de a suge, de fi la sanul mamei, de a primi atentia mamei sau de a primi biberonul; in acest caz puteti incerca, atunci cand se trezeste noaptea si plange sa nu-i oferiti imediat laptele, sa incercati sa-l  linistiti si sa-l readormiti sau sa-i oferiti o cantitate tot mai mica de lapte; daca sunteti de acord cu utilizarea acesteia – puteti incerca sa-i oferiti o tetina.

Daca insa nu adoarme pana nu-si primeste laptele sau pana nu primeste cantitatea de lapte cu care era obisnuit, este posibil sa-i fie intr-adevar foame si sa aiba nevoie de aceste mese nocturne.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- Detalii specialist



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum