Etape de motivare a taticului
1. Priviti situatia din perspectiva lui
Barbatii se raporteaza, de obicei, la cum s-a implicat tatal lor sau chiar colegii lor in cresterea copilului. Aplicand aceste standarde, se simt satisfacuti, in general, de cata treaba fac.
2. Nu ii cereti ajutorul
Daca ii cereti ajutorul va intelege ca el de fapt nu va face decat un favor. In schimb, ii puteti cere sa isi indeplineasca indatoririle care ii revin lui.
3. Adaptati-va standardele
In general, barbatii nu fac lucrurile asa cum ar vrea femeile, insa este foarte important sa evitati conflictele si sa cooperati pentru a gasi o cale de mijloc (ex. Daca el lasa scutecul putin mai larg nu este o drama si copilul nu va avea de suferit).
4. Faceti greva
Dati-i de inteles ca aveti limite si ca nu puteti munci non-stop (ex. Nu ii mai spalati lenjeria intima. Cand isi va da seama ca nu mai are nimic curat va spala singur).
5. Fiti putin nesincera
Barbatii urasc sa faca lucruri care ii determina sa se simta incompetenti. Dar pe de alta parte le place sa primeasca multe complimente. Este bine sa ii incurajati chiar si atunci cand nu fac lucrurile cum ati vrea. Cu cat ii laudati eforturile mai mult, cu atat va dori sa devina mai eficient.
6. Nu monopolizati activitatile caznice
Multe femei prefera sa faca ele toata munca pentru ca asa detin controlul asupra gospodariei si asupra celui mic. Barbatul ar putea crede ca il considerati incompetent si, prin urmare, va renunta sa mai faca ceva. Chiar daca dumneavoastra stiti cum sa il linistiti pe copil cand plange lasati-l sa incerce singur. Femeile si barbatii abordeaza lucrurile diferit si daca observa ca varianta lui e de asemenea eficienta veti avea mai multe solutii la aceeasi problema.
7. Impartiti treburile in mod egal
Cel mai bine este sa intocmiti o lista cu ce indatoriri ii revin fiecaruia in asa fel incat nici unul sa nu fie dezavantajat. Daca, de exemplu, dumneavoastra va place mai mult sa spalati vasele decat lui, dati-i altceva de facut.
8. Redefiniti munca
Nu sunt putine cazurile in care cuplurile considera treburile din gospodarie ca fiind mai importante decat ingrijirea copilului. Totusi, sa aveti grija de un copil va ocupa la fel de mult timp si poate fi la fel de obositor. Puteti incerca sa alternati responsabilitatile. De exemplu, daca intr-o seara dumneavoastra preparati cina si partenerul are grija de copil, in seara urmatoare poate el sa gateasca si dumneavoastra sa va relaxati citindu-i o poveste celui mic.
In final, nu aveti nevoie decat de rabdare si intelegere reciproca si totul va fi bine. Si ce e cel mai important, micutul va fi foarte fericit pentru ca, in sfarsit, are si tata grija de el.
Alina Sica
Redactor Copilul.ro
-
Interpretare simptome
semnificatia simptomelor si afectiunile probabile
Afla acum