Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Operatia pentru copii indicata in cazul testiculului necoborat in scrot

Raspunsurile online ale specialistilor nostri, nu constituie un diagnostic exact al problemelor de sanatate pe care le-ati prezentat !

Boli grave se pot manifesta prin semne care va par minore, iar un diagnostic corect nu poate fi pus decat in urma unei consultatii detaliate a copilului dvs. in clinicile de specialitate.


Copilul meu s-a nascut la 36 de saptamani la 2kg, acum are 6 ani si are 19 kg si 110cm. Are un testicul necoborat in scrot, ni s-a recomandat operatia, este prea tarziu la aceasta varsta?




Testiculele se formeaza in viata intra-uterina in regiunea lombara si incep sa coboare dupa luna a IV-a de viata embrionara, astfel incat la nastere in mod normal testiculele se gasesc in scrot.

La 10-50% dintre prematuri si la un procent mai mic dintre nou-nascutii la termen, unul sau ambele testicule nu sunt coborate la nastere (criptorhidie). Examinarea prezentei testiculelor in scrot face parte din examenul clinic de rutina al nou-nascutului in maternitate si absenta unuia sau ambelor testicule impune urmarirea si examinarea periodica a copilului de catre medicul pediatru/de familie.

In unele cazuri testiculul coboara in scrot spontan in saptamanile urmatoare.

Necoborarea spontana a testiculului in scrot necesita tratament in timp util, deoarece criptorhidia netratata este o cauza frecventa de sterilitate masculina.

Aceasta deoarece testiculul este supus in interiorul corpului la temperaturi mai ridicate decat temperatura din scrot, ceea ce determina aparitia unor leziuni degenerative cu afectarea ulterioara a functiei de spermatogeneza. Studiiile au demonstrat ca astfel de modificari degenerative se observa microscopic dupa varsta de 3-4 ani; de asemenea dupa varsta de 5 ani s-au semnalat modificari similare si la testiculul contralateral, aflat in scrot, probabil datorita unor mecanisme autoimune.

Un alt risc pe care-l presupune netratarea criptorhidiei, este riscul de malignizare al testiculului ectopic.

De aceea, chiar daca ideal tratamentul se recomanda pana la varsta de 3-5 ani, considerandu-se ca dupa varsta de 5 ani criptorhidia netratata semnifica compromiterea functionala a glandei (sterilitate), este necesar tratamentul chirurgical pentru a preveni alte complicatii uterioare (malignizare, torsiune, orhita etc.).

De asemenea nu trebuie omise nici implicatiile psihologice pe care le poate antrena ulterior absenta unui testicul din scrot.

La 6 ani poate fi intr-adevar prea tarziu pentru a mai salva functia testiculului insa interventia care vi s-a recomandat trebuie facuta pentru a preveni alte complicatii.


Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-



  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum