Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Copiii si sportul: alegeri pentru toate varstele

Copiii si sportul: alegeri pentru toate varstele



Sportul este un factor important pentru dezvoltarea armonioasa si sanatoasa a copilului. Este cea mai la indemana metoda pentru a evita ca puiul tau sa se confrunte mai tarziu cu obezitatea.

Practicarea unui sport ajuta la oxigenarea creierului, creand conditiile potrivite pentru ca cel mic sa poata invata mai usor. In plus, copiii care practica sporturi sunt mai sociabili.

Competitiile sportive organizate ar trebui evitate totusi pana in jurul varstei de 8-10 ani. Aceasta este varsta la care ei sunt pregatiti din punct de vedere emotional si psihic pentru acest lucru. Pastrarea acestei limite de varsta este foarte importanta pentru ca un copil sa poata face fata invingerilor si stresului si sa poata lucra bine cu colegii sai de echipa.

Copiii sub 8 ani trebuie sa aiba libertatea de a experimenta aruncatul si prinsul mingiilor, lovitul lor, saritul, alergatul sau inotul, astfel incat sa devina lucruri pe care sa le faca cu placere.

Parintii joaca un rol important in dezvoltarea pasiunilor pentru sport a celor mici. Jocul cu mingea in curte sau in parc inca din primii ani de viata il vor face pe copil sa-si doreasca sa invete mai multe sporturi si sa inteleaga o competitie.

Intre 8 si 10 ani pot incepe participarile la competitiile sportive, dar trebuie sa ai mare grija la dezamagirile pe care cel mic le poate intampina. E important sa-i explici ca nu intotdeauna o sa castige. Daca se intampla sa piarda prea des este foarte probabil sa renunte, asa ca cel care se ocupa de compatitie trebuie sa aiba si acest lucru in vedere. Aceasta este, in general, varsta la care copiii experimenteaza diferite sporturi si il aleg pe cel care le place si li se potriveste cel mai bine.

Un alt aspect de care trebuie tinut cont este genul copiilor care participa la competitie. Exista copii care se bucura de joaca si de sport in compania oricarui copil, fie el fetita sau baiat. Daca insa cel mic prefera sa se joace doar cu copii de acelasi gen, se pot organiza competitii de genul fetele contra baietilor.

Dintre regulile de care trebuie sa tii cont cand copilul tau face sport, este foarte important ca sesiunile sa nu fie mai lungi de jumatate de ora. Tine cont si de temperatura: daca aceasta depaseste 30 de grade celsius, nu e recomandat sa va apucati de facut miscare.

Asigura-te ca cel mic bea suficienta apa inainte, in timpul si dupa ce termina sesiunea de miscare.

Ai grja ca sportul practicat de copilul tau sa nu fie unul care sa puna in pericol dezvoltarea oaselor sau a musculaturii celui mic.

Un alt lucru important pe care nu trebuie sa-l uiti atunci cand copilul tau incepe sa practice un sport este echipamentul. Acesta este creat pentru a proteja copiii si pentru a preveni ranirea celor mici in timpul practicarii sportului respectiv.

Sigur ca nu este intotdeauna chiar atat de simplu, multe orase sau cartiere nu ofera o paleta prea larga de activitati din care sa poti alege, iar sporturile organizate in competitii nu sunt potrivite oricarui copil, cu siguranta nici oricarei varste.

Daca iti incurajezi copilul si daca esti chiar tu un exemplu in sensul asta, copilul tau s-ar putea sa inceapa sa-si doreasca chiar sa practice un anumit sport. Ii poti insufla aceasta dorinta mergand cu el la evenimente sportive, explicandu-i cum se joaca diferitele sporturi si ca poate si el sa le urmeze daca isi doreste asta.

Daca tu ai o pasiune pentru un sport, impartaseste-o copilului tau, este foarte probabil sa-ti urmeze exemplul.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum