Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cumpararea si prepararea ceaiului

Cu doar cativa ani in urma, oferta de ceai verde din Europa se reducea la cateva sortimente. Intre timp lucrurile s-au schimbat radical, iar alegerea unei specialitati a devenit o sarcina extrem de dificila, care cu siguranta il poate zapaci pe un "novice" intr-ale ceaiului.

Ca si in cazul cumpararii vinului, in cele mai multe magazine de profil, ceaiul poate fi ales in functie de sortiment, anul producerii, regiune, iar uneori chiar si dupa plantatie.

Iata cateva indicatii generale pentru cumpararea unui ceai verde:

- Ceaiul verde este cel mai proaspat in magazinele unde se vinde in cantitati mari.

- Pliculetele de ceai sunt o alternativa practica la ceaiul varsat.
In pliculete se gasesc de regula sortimente de ceai tari, robuste, care infuzeaza repede si dau o culoare frumoasa.

- Cum este adesea cazul la alimente si delicatese, si la ceaiul verde pretul reprezinta un criteriu al calitatii.

- Ceaiurile superioare fine s-ar putea sa nu fie de la bun inceput pe placul unei persoane neexperimentate. De aceea, trebuie sa cumparam sortimentele scumpe numai dupa ce ne-am familiarizat cu gustul ceaiului verde.

Pretul mai mare al ceaiurilor nobile se compenseaza intr-o oarecare masura prin faptul ca se poate infuza de mai multe ori.

- Ceaiul verde de calitate superioara trebuie sa prezinte o culoare verde intens si uniforma si sa nu contina frunze maronii sau prea uscate.

Mirosul trebuie sa fie placut si pe cat posibil cu un iz de iarba.

- Cel mai indicat este, mai ales pentru necunoscatori, ca la inceput sa nu cumpere o cantitate mare de ceai verde. In felul acesta portofelul se resimte mai putin, dar totodata putem proba si mai multe sortimente de ceai. Vom descoperi astfel sortimentul preferat, care sa fie pe gustul nostru.

- Ceaiul are cea mai buna aroma in cutii mici inchise ermetic sau in pliculete tinute in loc uscat. Chiar si in cazul unei depozitari indelungate dupa cumparare ar trebui facut acest lucru. Altfel, aroma are de suferit, ceaiul pierzandu-si proprietatile.

- O cutie frumoasa pentru ceai incanta nu numai ochiul, dar si fereste ceaiul de pierderea aromei.

Cele mai bune sunt recipientele de tabla, portelan sau ceramica, cu conditia sa aiba un capac etans. Exista cutii speciale, care au doar o mica deschizatura in locul capacului, astfel ca atunci cand scoatem ceai din ea, frunzele sensibile vin in contact cu mai putin oxigen. Alte cutii au un capac suplimentar in interior.

In fine, ceaiul se poate pune in cutie pur si simplu in ambalajul cu care a fost cumparat si care-i pastreaza aroma. In acest caz, dupa ce luam din ceai, vom avea grija sa inchidem restul cat mai bine.

- "Incepatorul" inca neexperimentat intr-ale ceaiului trebuie sa se concentreze in primul rand pe sortimentele de ceai verde tari, intrucat acestea tolereaza mici stangacii la preparare.

Trebuie procedat cu grija, intrucat o preparare incorecta duce la formarea unor substante amare care pot prejudicia serios gustul.

- In cutiile de ceai nu trebuie pastrate niciodata alte alimente, caci ceaiul prinde usor mirosuri straine.

- Cutia va sta intotdeauna intr-un loc racoros, iar frunzele de ceai nu trebuie sa vina in contact cu umezeala.

Frigiderul nu este un loc potrivit pentru pastrarea ceaiului, fiindca este expus la prea multa umezeala.

- De asemenea, dupa ce s-a scos cutia si inainte de a o deschide, trebuie sa se astepte pana cand frunzele de ceai ajung la temperatura camerei. Altfel se va forma condens si ceaiul se va umezi.

Fluctuatiile continue de temperatura trebuie evitate, intrucat au efect negativ asupra aromei.

- Dat fiind ca ceaiul verde este cu atat mai bun cu cat are mai putina umezeala, el este relativ insensibil la mucegai. Pentru a ramane asa, el trebuie scos din cutie numai cu o lingura absolut uscata, iar cutia se va sterge cu un servet uscat.

De asemenea, cutia se va tine intotdeauna ermetic inchisa.

- Depozitat in conditii corespunzatoare, ceaiul verde se poate pastra circa 18–24 de luni. El este mai durabil decat ceaiul negru, deoarece contine o cantitate mai mare de substante antioxidante active.


  •  

    Interpretare simptome

    semnificatia simptomelor si afectiunile probabile

    Afla acum