Sanisoara (Sanicula europaea)

Planta din flora spontana din Europa, Afrivca de Nord, Asia si bazinul Marii Mediterane. In Romania este intalnita in tot lantul carpatic, la altitudini de 600-800 m, in paduri de fag sau amestec. Planta are in pamant un rizom tarator, din care creste tulpina subtire, lipsita de frunze si neteda. Frunzele sunt lobate in cinci si fiecare lob, la randul lui este crestat; frunzele cresc numai la baza.Florile sunt umbelule mici si globuloase, de culoare alba si infloresc din mai pana in septembrie. fructele sale sunt tepoase si apar toamna.
Printre principalii constituenti chimici ai plantei se numara: saponizide (sanicula), rezine, tanoizi, acid cafeic, clorogenic, ulei volatil, lipide, acizii organici: rozmarinic, siringina. Principalele calitati ale sanisoarei sunt: astringenta si antiinflamatoare.
In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei ce trebuie recoltata din mai pana in iulie.

 

Uz intern:

 

- afectiuni gastro-intestinale, ameteli, anorexie, astm, diaree, dizenterie, digestie lenta, dischinezie biliara, hemoptizie, hemoragii interne mici, nevralgie, paraziti intestinali, tuse - sub forma de  praf de planta tinut sub limba, infuzie din praf de planta.

 

Uz extern:


 

- inflamatia cavitatii bucale, rani - sub forma de  gargara sau comprese locale cu infuzie de planta macinata.

Citeste si despre:

Maslinele, beneficii si informatii nutritionale