Rapita (Brassica rapa)

Rapita este o planta ce face parte din familia Cruciferae si este cultivata in Europa si Asia pentru semintele sale bogate in ulei. In Romania este cultivata intens in zonele de campie, atat pentru seminte , cat si pentru radacina sa. Planta are o radacina tuberoasa albicioasa, din care creste tulpina, lunga de 80 cm, ramificata la varf, unde se gaseste inflorescenta bogata. Frunzele sale cresc in jurul tulpinii, sunt de culoarea verde, acoperite cu perisori, cu nervuri bine evidentiate, alternante, cele de la baza sunt mai mari, cele de pe tulpina sunt laceolate si sunt acoperite cu un strat ceros. Florile sunt hermafrodite, cresc in manunchi, la varful tulpinii, sunt de culoare galben intens. Fructul este o pastaie lunga de 3-5 cm, in care cresc semintele.  Infloreste din mai pana in august, iar semintele se formeaza in iulie-septembrie.

Planta contine urmatorii compusi chimici: proteine, hidrati de carbon, substante minerale: calciu, fier, fosfor, potasiu, sodiu, celuloza, glucide, grasimi, rezine, mucilagii, vitaminele: A, B1,B2, niacin, C, beta-caroten. In fitoterapie sunt folosite radacina si florile. Alte utilizari: furajer, semintele sunt folosite la extragerea uleiului ce se foloseste in industrie. Calitatile Rapitei sunt: depurativ, diuretic, dezinfectant, emolient, expectorant, vitaminizant, nutritiv, cicatrizant.

Uz intern:

- angine, boli renale, bronsite,  enterite,  guta, cancer (mai ales cel mamar si de piele) – sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- degeraturi, furuncule, ulcer varicos – sub forma de comprese cu infuzie de planta sau felii de radacina proaspat recoltata

Citeste si despre:

Rapita, proprietati si beneficii pentru sanatate si frumusete Pharmaceris M - O ingrijire deosebita pentru perioada sarcinii 6 nutrienti care nu trebuie sa lipseasca din dieta copiilor Piramida alimentatiei Paralizia in timpul somnului Uleiul de cocos, o optiune sanatoasa pentru gatit