Nalba (Malva pussila)

Planta medicinala care creste in soluri cu umiditate ridicata, in zona de campie. Tulpina este dreapta si inalta (poate depasi un metru). Frunzele au aspect catifelat si culoare verde-albicioasa. Florile au culoare alb sau roz. Fructul este format din mai multe achene.

Planta contine flavonoide, tanin, mucilagii, aciziuroinici, amidon, zaharuri, asparagina, pectine, betaina, minerale, ulei volatil. In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele, florile si radacinile.

Frunzele nalbei se recolteaza in al doilea an, inainte deinflorire. Radacinile se recolteaza in al treilea an, in perioada octombrie-noiembrie. Planta are efect expectorant, secretolitic, diuretic, antiinflamator, calmant.

Uz intern:

- florile - iritarea mucoaselor bucala sau faringiana (stomatite, faringite, glosite), infectii ale cailor respiratorii superioare - sub forma de infuzie, decoct.

- radacinile - ulcer gastric, sindrom de colon iritabil, infecti ale cailor respiratorii superioare, diaree, enterite - sub forma de infuzie, decoct.

- frunzele - cistite, pietre la rinichi, tuse - sub forma de infuzie, decoct.

Uz extern:

- leucoree, hemoroizi, ten uscat, furunculoza, abcese, varice, ulceratii - sub forma de unguent, bai locale, comprese.

Citeste si despre:

Remedii la domiciliu pentru tratarea raguselii 8 remedii pentru ameliorarea durerii in gat Tratamente naturiste pentru afectiunile prostatei (marirea in volum a prostatei, cancerul de prostata si inflamatia prostatei) Ghid simplu al plantelor 5 obiceiuri de detoxificare benefice in timpul iernii Greseli care va afecteaza rinichii si cum le puteti evita