Jepul sau jneapanul (Pinus mugo)

Arbust care poate atinge chiar si 3 metri intalnit la noi in tara in zona alpina si subalpina.

Jepul este ramifica in parea bazala, iar tulpina este taratoare. Frunzele sunt sub forma de ace de culoare verde crud. Florile sunt unisexuate, cele mascule sunt grupate in varful ramurilor, iar florile femele sunt conuri, de culoare maronie inchisa. Arbustul infloreste in luna iunile iunie si iulie.

In scop medicinal se utilizeaza mugurii. Recoltarea se face in lunile martie si aprilie.

Jepul contine ulei volatil, vitamina c, minerale, tanin, rezine, etc.  Are efect antireumatic, expectorant, antiseptic, antiinflamator, antitusiv.

 

Uz intern:

 

- bronsite, afectiuni urinare si genitale (cistite, calculi, inflamatii, pielite, uretrite), laringite, tuse -  sub forma de infuzie, decoct.

 

Uz extern:


 

- rani, iritatii cutanate – sub forma de spalaturi locale, comprese.

 

Efecte adverse:


 

- Supradozajul determina albuminurie, hematurie, oligurie.

 

Citeste si despre:

Stabilirea preturilor produselor medicamentoase de uz uman de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala Copilul este bolnav. Se poate duce la scoala sau nu? Sindromul Delleman sau sindromul oculocerebelocutanat Difilobotriaza sau botriocefaloza Orbirea sau cecitatea Lege privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publicului sau de retele publice de comunicatii Psihanaliza - Metoda de tratament sau cale spirituala? Fobie sau esec scolar? Siclemia sau anemia cu celule in secera Prim ajutor in caz de barotraumatisme sau boli de decompresiune