Drete (Lysimachia nummularia)

Planta este originara din Europa si face parte din familia Primulaceea. In tara noastra este intalnita frecvent ca flora spontana in poieni, tufisuri, paduri, zavoaie, depresiuni umede, lunci, atat in zonele de campie cat si in zonele de deal. Este o planta taratore, ce se inmulteste rapid. Tulpinile sale ajung pana la 1 m lungime. Frunzele sunt mici, ovale si cresc opus in perechi. Florile sunt de culoare galbena si au cinci petale.Dintre substantele chimice continute enumeram: saponozide hemolitice, tanoizi, glucozizi fenolici, mucilagii, primveraza, silicati, saruri minerale, etc. Principalele sale calitati: astringente, antibiotice, hemostatice, vulnerare, antidiareic, analgezic si hipotermizante, antiinflamatoare. In fitoterapie este utilizata partea aeriana a plantei, ce trebuie recoltata in mai-iulie.

Uz intern: 

- afectiuni hepatice, diaree, dizenterie, dureri diverse,  hemoragii gastrice sau vaginale, hipertricoza,  leziuni in special de tuberculoza -  sub forma de infuzie sau decoct de planta maruntita.

Uz extern:

- afte bucale sau vaginale, alopecie, furunculoza, inflamatii articulare, rani, reumatism, ulceratiile pielii chiar varicoase -  sub forma de spalaturi, cataplasme, comprese cu infuzie sau decoct de planta maruntita.

Citeste si despre:

Dermatita atopica la copil