Coada vacii / boului (Verbascum thapsus)

Coada vacii este o planta din flora spontana din regiunile de clima temperata din Europa, in unele zone din Africa si Asia. In Romania este intalnita in solurile nisipoase din zonele montane.

Planta poate creste pana la un metru inaltime, frunzele sale au dintisori mici si sunt acoperite de perisori galbeni. Florile sale sunt mari, galbene si infloresc in iulie - august. In componenta chimica a plantei intra urmatoarele substante: mucilagii, saponozide, verbascozid, tanin, rezine, ulei volatil, zaharoza, carotenoizi, fitosteroli, substante minerale.

Principalele calitati ale plantei sunt: depurativa, calmanta, antihistaminica, antimicrobiana, emolienta, expectoranta, fluidifica secretiile bronhice, diaforetica, sudorifica. In fitoterapie se foloseste partea aeriana a plantei, ce trebuie recoltata in perioada infloririi.

Uz intern

- astm, bolile vezicii urinare, bronsite, cataruri intestinale, cataruri urinare, dureri de stomac, dureri de piept, inflamatii acute bronhice, laringita acuta, raguseala, traheita, tuse, ulcere cronice, boli intestinale - sub forma de infuzie, tinctura.

Uz extern:

- abcese, alopecie, arsuri, degeraturi, eczeme, furuncule, tenuri iritate, panaritiu, pecingine, impetigo, rani, hemoroizi - se fierbe planta maruntita in lapte si se strecoara, se fac spalaturi locale sau comprese (au un puternic efect cicatrizant).

Citeste si despre:

Intoleranta la proteinele laptelui de vaca Laptele de vaca in alimentatia sugarului si copilului mic Encefalopatia spongiforma bovina - Boala vacii nebune Sindromul de coada de cal - cauze, simptome tratament Nutrientii din diferite tipuri de lapte Colicile Artrita din bolile inflamatorii intestinale Bolile pancreasului Ce nu stiati despre lapte Beneficiile pentru sanatate ale laptelui de capra
Cere sfatul medicului ×