Este o planta originala din bazinul Marii Mediterane si face parte din familia Capparidaceae, se dezvolta in zone stancoase. In Romania se cultiva numai in sere. Caparisul este un arbust catarator foarte ramificat si bogat, ce poate ajunge pana la 2 m inaltime.Tulpinile sunt verzui pana la nuante de ruginiu, au frunze carnoase, alternante, lucioase si ovale cu nervuri proeminente. Florile sunt de culoare roz sau alba, placut parfumate, iar staminele sale cresc foarte lungi si sunt violacee. Fructul se numeste capera si impreuna cu mugurele nedeschis se folosesc ca si condimente. In fitoterapie se folosesc radacinile si mugurii, dar si frunzele proapete. Planta contine o mare cantitate de quercetina si rutin- bioflavonida (un antioxidant puternic). Principalele sale calitati sunt antioxidant, antiinflamator, analgezic, antihelmitic, antihemoroidal, depurativ, emenagog, expectorant, tonic amar, stimuleaza functiile hepatice.
Uz intern:
- infectii gastroenterale, diaree, guta, dismenoree, lipsa poftei de mancare, tuse, afectiuni renale (curata rinichii), anemie - sub forma de infuzie sau decoct de radacina, din muguri
Uz extern:
- inflamatii, reumatism, cuperoza - sub forma de comprese cu infuzie de radacina, frunze proaspete aplicate pe locul dureros.