VITAMINA D3 - solutie injectabila

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
Prospect produs: VITAMINA D3








Afisare pentru tiparire
VITAMINA D3
, solutie injectabila


colecalciferolum









Compozitie: 1 fiola cu 1 ml de solutie apoasa continand 200 000 U.I. vitamina D3 (colecalciferol).


Actiune farmacoterapeutica: Vitamina liposolubila, provenind din precursori de origine animala si vegetala, vitamina D3 intervine in metabolismul calciului si al fosforului; favorizeaza absorbtia intestinala a calciului si indirect a fosforului; stimuleaza formarea si depunerea in oase a fosfatului de calciu (prin activarea fosfatazei) si scade eliminarea urinara a acestuia. La doze mari mobilizeaza calciul din oase crescand concentratia lui in sange si urina. Vitamina D din piele reprezinta o sursa suficienta in conditiile expunerii optime la soare.


Indicatii: Rahitism si tetanie hipocalcemica. Osteoporomalacie.


Reactii adverse: Doze mari pot provoca fenomene de hipervitaminoza: anorexie, greata, voma, hiposalivatie, astenie, cefalee, somnolenta, dureri abdominale, diaree, poliurie cu urina diluata, sudoratie, sete, slabiciune, pierdere in greutate, decalcifierea oaselor, hipercalcemie si hipercalciurie. Ca tratament se va intrerupe administrarea vitaminei D si se va recomanda o dieta bogata in lichide si saraca in calciu. Fenomenele supradozarii pot fi partial antagonizate de corticoizi.


Contraindicatii: Hipercalcemie, hipercalciurie, sarcoidoza, litiaza renala, hipersensibilitate la vitamina D. Se va evita administrarea vitaminei D in timpul sarcinii si al alaptarii. Prudenta in insuficienta renala. La batrani, la bolnavii imobilizati, in hipercolesterolemie, in hipotiroidism nu se administreaza doze mari. In tratamentele cu doze mari repetate, se supravegheaza calcemia si calciuria si se va intrerupe administrarea cand calcemia depaseste valoarea normala, iar calciuria depaseste valoarea de 300-400 mg/ 24 ore.


Interactiuni medicamentoase: Tratamentul indelungat cu barbiturice si fenitoina scade eficacitatea vitaminei D (cresc inactivarea metabolica); diureticele tiazidice favorizeaza hipercalcemia la hipoparatiroidienii tratati cu vitamina D. Administrarea impreuna cu digitalice determina un risc crescut de aritmii cardiace prin hipercalcemie si poate micsora eficacitatea blocantelor canalelor de calciu.


Mod de administrare: Rahitism si tetanie hipocalcemica: profilactic, 200 000-400 000 U.I. la fiecare 6 luni injectabil, pana la varsta de 5 ani; curativ, 200 000 U.I. injectabil i.m., o data pe saptamana, 2 saptamani; osteoporomalacie: cate 200 000 U.I. injectabil la fiecare 15 zile, timp de 3 luni.


Forma de prezentare: Cutii cu o fiola injectabila de 1 ml a 200000 U.I.


Conditii de pastrare: La adapost de lumina, la temperatura normala (15- 20 grade Celsius). Valabilitate: 2 ani

A.P.P.: Producator: Sicomed

Citeste si despre:

6 solutii anti-imbatranire recomandate de dermatologi Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Mezoterapia – intrebari frecvente Terapia cu chelatori #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Terapia cu agenti chelatori Neurodermatita 7 motive pentru care ne trezim obositi Afectiuni ale cavitatii bucale Schizofrenia
Cere sfatul medicului ×