ULTRAVIST

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie
Flacoane a 50 ml solutie injectabila apoasa, continand iopromid 0,499 g/ml, 0,623 g/ml si, respectiv, 0,769 g/ml.

Actiune terapeutica
Substanta de contrast care nu disociaza in solutii apoase si nu determina in organism modificari ale presiunii osmotice si nici tulburari ale echilibrului electrolitic. Dupa administrarea intravasculara, produsul difuzeaza in spatiul extracelular, patrunde in cantitati foarte mici in celule. Concentratiile cele mai mari se realizeaza in sange, ficat, rinichi, iar cele mai mici in muschi si tesuturi moi. Iopromidul nu trece prin bariera hematoencefalica, iar prin placenta strabat numai cantitati foarte mici. Timpul de injumatatire este de aproximativ 2 ore la pacientii cu functie renala normala. Substanta trece in cantitati foarte mici in laptele matern si este foarte putin absorbita din acest lapte in tubul digestiv al sugarului.

Indicatii
Ultravist 240, 300, 370
Cresterea contrastului in tomografia computerizata + + +
Angiografie cu subtractie digitala + + +
Urografie + + +
Flebografie a extremitatilor + +
Venografii +
Vizualizarea cavitatilor corpului
artropatii + + +
histerosalpingografii + +
fistulografii + +
Arteriografii si in special angiocardiografii +

Doze si mod de administrare
In functie de scopul urmarit, dozajul si modul de administrare variaza. In general, solutia trebuie sa stea cat mai putin in seringa, iar din flacon trebuie scoasa cantitatea necesara o data (nu se va practica mai mult de o prelevare de substanta dintr-un flacon).
Inainte de administrarea produsului trebuie asigurate conditiile necesare interventiei in caz de accident: reactii alergice, tulburari circulatorii, fibrilatie ventriculara, edem pulmonar sau tulburari ale circulatiei cerebrale.
In general, se administreaza astfel:
Pentru urografii:
Ultravist 240, 300, 370
Adulti: 1,3 ml/kilo corp 1 ml/kilo corp 0,8 ml/kilo corp
Copii:
-nou-nascuti 1,2 gI/kilo corp
-sugari 1 gI/kilo corp
-copii mici 0,5 gI/kilo corp
Timpul de expunere incepe cam la 1-2 minute pentru Ultravist 300 si 370 si la 3-5 minute pentru Ultravist 240. Parenchimul renal este opacifiat la 5-10 minute pentru Ultravist 240 si la 3-5 minute pentru Ultravist 300 si 370, iar pelvisul si tractul urinar la 12-20 de minute pentru Ultravist 240 si la 8-15 minute pentru Ultravist 300 si 370.
Pentru tomografii computerizate:
Ultravist 240 1,5 - max.2,5 ml/kilo corp
Ultravist 300 1,0 - max.2,0 ml/kilo corp
Ultravist 370 1,0 - max.1,5 ml/kilo corp
Pentru angiografie cu subtractie digitala: Ultravist 300 sau 370 - 30-6 ml in bolus i.v. (cu o viteza de 8-12 ml/s in vena cubitala).
In angiografie, dozele depind de locul ce se vizualizeaza si starea pacientului.

Contraindicatii
Hipertiroidism. Nu se recomanda pentru mielografii, ventriculografii. Nu se va face histerosalpingografie in cursul sarcinii sau in caz de inflamatii la nivelul pelvisului.

Reactii adverse
Pot aparea greata, varsaturi, eritem, senzatie generala de caldura, senzatii care sunt mai reduse daca ritmul de administrare este mai lent. Reactii alergice de diferite intensitati (este necesara asigurarea in prealabil a trusei de urgenta pentru asemenea accidente). Tulburari ale S.N.C., in cursul angiografiilor cerebrale, crize epileptice, confuzie, somnolenta, tulburari de vedere.


Citeste si despre:

Rejuvenarea pielii cu laser CO2 Modificari ale pielii in sindromul ovarelor polichistice Abordarea acneei in sarcina Ai menstruatii neregulate si par in exces? Afla care este afectiunea de care suferi Miocardita, inflamatia muschiului inimii Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist Cum poti profita de ultima tehnologie in materie de analize medicale Tumorile cardiace - canceroase si necanceroase Tumorile oculare din perspectiva oncologului Cordul atletului, o forma de hipertrofie a ventriculului stang 25 de ani de DENT ESTET in Romania Gest de speranta! Beatrice Caslaru, multipla campioana la inot, si-a donat prima medalie europeana in cadrul programului MedLife de testare genetica gratuita pentru copiii cu cancer
Cere sfatul medicului ×