Typherix

Prospect

Publicat: 06 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Prezentare

Typherix este o solutie limpede si incolora.
Typherix este furnizat in seringi pre-umplute de 0,5 ml, in ambalaje de 1, 10, 50 sau 100 de bucati, fara ace sau cu cate 2 ace, insa este posibil ca nu toate marimile de ambalaj sa fie comercializate.

Compozitie

Substanta activa este antigenul polizaharidic Vi, 25 micrograme, un fragment din bacteria Salmonella typhi (tulpina Ty2) care determina febra tifoida.
Celelalte componente sunt: clorura de sodiu, fosfat disodic dihidrat, dihidrogenofosfat monosodic dihidrat, fenol si apa pentru preparate injectabile.

Indicatii

Typherix este un vaccin folosit in preventia febrei tifoide, o boala infectioasa cauzata de o bacterie numita Salmonella typhi.

Acest vaccin poate fi administrat adultilor si copiilor cu varsta > 2 ani. In acest prospect, orice referinta la dumneavoastra" poate insemna si copilul dumneavoastra".

Typherix contine un fragment din bacteria care produce febra tifoida. Acesta nu este infectios si nu va poate imbolnavi.

Administrarea vaccinului va determina pregatirea sistemului imunitar al organismului dumneavoastra pentru a asigura protectie impotriva febrei tifoide in viitor.
Typherix va asigura protectie doar impotriva afectiunilor determinate de bacteria Salmonella typhi, nu si impotriva speciilor de salmonella care determina toxiinfectii alimentare sau gastroenterita.

Febra tifoida este o boala infectioasa determinata de o bacterie, Salmonella typhi. Este cauzata si se transmite prin consumul de alimente sau de apa contaminate. Deoarece bacteria este prezenta in materiile fecale, infectia se poate produce in orice tara, insa apare mai frecvent in locurile sau tarile in care igiena personala sau publica este deficitara.

Principalele semne si simptome ale bolii includ cefalee, dureri abdominale, constipatie sau diaree si febra care este posibil sa persiste una sau doua saptamani. De obicei, starea pacientilor se amelioreaza dupa aproximativ patru saptamani, dar se pot produce recaderi.

Contraindicatii

Typherix nu trebuie administrat daca:

- sunteti alergic (hipersensibil) la Typherix sau la oricare dintre celelalte componente ale acestuia (enumerate la pct. 6)
- aveti temperatura crescuta (febra)

Typherix nu trebuie administrat daca situatiile de mai sus vi se aplica. Daca nu sunteti sigur, discutati cu medicul sau farmacistul dumneavoastra inainte de vaccinarea cu Typherix.

Aveti grija deosebita cand se administreaza Typherix

Discutati cu medicul dumneavoastra inainte de vaccinare daca:

- aveti afectiuni hemoragice sau sangerari abundente. Deoarece sangerarea se poate produce in timpul vaccinarii, se va aplica presiune ferma pe locul injectiei timp de cel putin doua minute dupa administrare.
- aveti un sistem imunitar slabit sau luati medicamente, precum corticosteroizi administrati oral, care pot afecta sistemul imunitar.
Lesinul poate sa apara dupa, sau chiar inaintea oricarei vaccinari, ca un raspuns la acul de seringa. De aceea spuneti medicului sau asistentei medicale in cazul in care copilul dumneavoastra a lesinat la o injectare anterioara.

Daca nu sunteti sigur daca una dintre situatiile de mai sus vi se aplica, discutati cu medicul sau farmacistul dumneavoastra inainte de vaccinarea cu Typherix.

Interactiuni

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre medicamentele eliberate fara prescriptie medicala. Typherix poate fi administrat concomitent cu alte vaccinuri. Medicul dumneavoastra se va asigura ca vaccinurile sunt injectate separat si in zone diferite ale corpului.

Sarcina si alaptare

in unele situatii, femeile gravide pot fi vaccinate.
Discutati cu medicul dumneavoastra in cazul in care credeti ca sunteti gravida sau intentionati sa ramaneti gravida.
Discutati cu medicul dumneavoastra daca alaptati.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Typherix va poate afecta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje daca nu va simtiti bine.

Doze si mod de administrare

Metoda de administrare a vaccinului Typherix va fi administrat:

printr-o injectie in muschiul bratului
cu cel putin doua saptamani inainte de potentiala expunere la febra tifoida. Cantitatea administrata
Adultii si copiii cu varsta peste 2 ani vor primi o doza de 0,5 ml.
Daca se mentine riscul imbolnavirii de febra tifoida, medicul dumneavoastra va poate recomanda a doua doza de Typherix in interval de trei ani de la administrarea primei doze.

in cazul in care aveti intrebari despre cantitatea de vaccin care vi se administreaza, discutati cu medicul dumneavoastra.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, Typherix poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii alergice (acestea pot aparea in pana la 1 din 10000 de vaccinari) Daca aveti o reactie alergica, mergeti imediat la medic. Semnele pot include:

umflare la nivelul fetei
scaderea tensiunii arteriale
respiratie dificila
invinetire a pielii
pierderea constientei.

Semnele apar de obicei foarte curand dupa vaccinare. Mergeti imediat la medic daca acestea apar dupa ce parasiti cabinetul.

Alte reactii adverse includ:

Frecvente (acestea pot aparea in pana la 1 din 10 vaccinari)

durere, inrosire si umflare la locul de injectare
temperatura crescuta (febra)
durere de cap
dureri generalizate
stare generala de rau
senzatie de greata
senzatie de mancarime pe piele

Foarte rare (acestea pot aparea in pana la 1 din 10 000 de vaccinari)

eruptii grave pe piele (urticarie)

Daca vreuna dintre reactiile adverse se agraveaza sau daca observati orice reactie adversa nementionata in acest prospect, va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Citeste si despre:

Recuperarea dupa interventiile ortopedice majore Nutritia si recuperarea medicala, o combinatie esentiala Terapia cognitiv-comportamentala cu focus pe trauma pentru copii si adolescenti Agranulocitoza: cauze si tratament Placerea, durerea si creierul: Ingrediente naturale pentru sanatatea mintala Echipa de medici specialisti – Secretul unui zambet sanatos si de durata la Clinica Dr. Lupu Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Virusul HMPV: un virus respirator periculos care se raspandeste rapid in Europa Gripa: Ghid complet pentru preventie, diagnostic si tratament Mezoteliomul cat de rar este si cum il tratam Sarbatori fericite si sanatoase: Cum sa mentii echilibrul intre distractie si sanatate in perioada festiva Terapii inovatoare in tratamentul leucemiei si al limfoamelor