Indicatii
Astm bronsic, pentru inlaturarea bronhospasmului, atat in criza acuta cat si in tratamentul de intretinere; astm bronsic asociat cu insuficienta cardiaca si cardiopatie ischemica; bronsita astmatiforma; angina pectorala si edeme cardiace.
Doze si mod de administrare
Se incepe cu 1 comprimat/zi, administrat timp de cel putin 3 zile, dupa care se administreaza 2 comprimate/zi, 1 comprimat la 12 ore. Preparatul se administreaza dupa mese, datorita efectului iritant gastric.
Compozitie
1 comprimat contine 300 mg teofilina.
Actiune terapeutica
Teofilina are actiune bronhodilatatoare, amelioreaza semnificativ functia pulmonara in astmul bronsic, relaxarea bronhiilor datorandu-se unei actiuni directe asupra musculaturii netede. Are efect antiinflamator si efect imunomodulator. Are efect stimulant central care poate avea consecinte favorabile in astmul bronsic nocturn. Are efecte hemodinamice favorabile, marind forta contractila a miocardului, scade presarcina si micsoreaza presiunea venoasa de umplere.
Farmacocinetica: absorbtia digestiva este rapida si completa. Absorbtia este diminuata de prezenta alimentelor. Legarea de proteinele plasmatice este de 56%. Se metabolizeaza in ficat si se elimina prin urina sub forma netransformata si metaboliti. Trece in laptele matern si traverseaza placenta. Preparatele cu actiune prelungita - preparatele retard - realizeaza o concentratie plasmatica mai uniforma, fara oscilatii excesive.
Contraindicatii
Hemoragie cerebrala, infarct miocardic acut, insuficienta renala acuta, epilepsie, alergie la teofilina.
Masuri de precautie
Se administreaza cu precautie in ulcer gastric si duodenal, cardiaci, hipertensivi, hipertiroidieni, renali si hepatici, la batrani si la nou-nascuti.
Sarcina si alaptare: se administreaza cu prudenta la gravide si in perioada de alaptare, deoarece teofilina trece in laptele matern si traverseaza placenta.
Interactiuni medicamentoase: nu se administreaza concomitent cu alte preparate xantinice, cu cafea sau ceai. Asocierea efedrinei sau altor simpatomimetice creste riscul reactiilor toxice. Teofilina scade efectul sedativ al benzodiazepinelor si se comporta antagonist fata de curarizantele antidepolarizante. Dozele de Teofilina trebuie micsorate sub tratament concomitent cu eritromicina, clindamicina sau cimetidina si crescute la fumatori. Teofilina mareste eliminarea preparatelor de litiu si antagonizeaza efectul propranololului.
Supradozare: simptome: voma, agitatie, logoree, confuzie mintala, tulburari respiratorii si hiperventilatie, depresie respiratorie, hipertermie, convulsii, tahicardie, fibrilatie ventriculara, hipotensiune. Tratament: spalatura gastrica, tratament simptomatic cardiorespirator, tratament anticonvulsiv, hemofiltrare pe coloana de carbon.
Reactii adverse
Anorexie, greata, varsaturi, palpitatii, cefalee, nervozitate, insomnie, hipotensiune, palpitatii, aritmii.