Symbicort turbuhaler 320/9 µg, pulbere de inhalat

Prospect

Publicat: 27 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Prezentare

Cutie cu un recipient multidoza continand 60 doze, prevazut cu dispozitiv de administrare si dispozitiv indicator al numarului de doze.

Compozitie

O doza eliberata (doza care iese prin piesa bucala) contine budesonida 320 g/inhalatie, fumarat de formoterol dihidrat 9 g/inhalatie si lactoza monohidrat (care contine proteine din lapte).

Symbicort Turbuhaler 320/9 jug asigura aceleasi cantitati de budesonida si formoterol ca si produsele simple (neasociate) Turbuhaler corespunzatoare, adica budesonida 400 g/inhalatie (doza masurata) si formoterol 12 g/inhalatie (doza masurata), echivalent cu formoterol 9 g/inhalatie (doza eliberata).

Grupa farmacoterapeutica: adrenergice si alte medicamente pentru tratamentul bolilor respiratorii obstructive

Indicatii

Astm bronsic

Symbicort Turbuhaler este indicat in tratamentul regulat al astmului bronsic, in cazurile in care este adecvata utilizarea unei combinatii (corticosteroid si agonist beta-adrenergic cu durata lunga de actiune pe cale inhalatorie):

- pacienti care nu sunt controlati in mod adecvat cu corticosteroizi inhalatori si agonisti beta2-adrenergici inhalatori cu durata scurta de actiune, in functie de necesitati

sau

- pacienti care sunt deja controlati adecvat prin utilizarea atat a corticosteroizilor cat si a agonistilor beta2-adrenergici cu durata lunga de actiune, inhalatori.

BPOC

Tratamentul simptomatic al pacientilor cu BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica) severa (VEMS18 ani): doza uzuala este de 1 inhalatie de doua ori pe zi. Unii pacienti pot necesita pana la maximum 2 inhalatii de doua ori pe zi.

Adolescenti (12-17 ani): doza uzuala este de 1 inhalatie de doua ori pe zi.

Pacientii trebuie reevaluati de catre medic in mod regulat, astfel incat dozele de Symbicort Turbuhaler sa ramana optime. Doza trebuie scazuta treptat pana la doza minima eficace. in cazul mentinerii controlului asupra simptomelor cu doza minima recomandata, urmatoarea etapa ar putea include un test de utilizare a unui glucocorticoid inhalator in monoterapie.

In practica uzuala, in cazul realizarii unui control adecvat al simptomelor prin regimul de administrare de doua ori pe zi, scaderea treptata a dozei pana la doza minima eficace ar putea include administrarea Symbicort Turbuhaler o data pe zi, daca medicul considera necesar un bronhodilatator cu durata lunga de actiune, pentru mentinerea controlului.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 ani: pentru aceasta grupa de varsta este disponibil un produs cu concentratie mai mica (Symbicort Turbuhaler 80/4,5 jug). Symbicort Turbuhaler 320/9 Hg nu este recomandat la copii sub 12 ani.

BPOC

Adulti: doza uzuala este de 1 inhalatie de doua ori pe zi.

Grupe speciale de pacienti

Nu este necesara ajustarea dozelor la pacientii varstnici. Nu exista date disponibile privind utilizarea Symbicort Turbuhaler la pacientii cu insuficienta hepatica sau renala. Deoarece mecanismul principal de eliminare al budesonidei si formoterolului este metabolizarea hepatica, o expunere crescuta poate fi de asteptat in cazul pacientilor cu ciroza hepatica grava.

Instructiuni de utilizare corecta a dispozitivului Turbuhaler

Turbuhaler are un mecanism de conducere in inspir a fluxului, ceea ce inseamna ca, in momentul inhalarii de catre pacient prin piesa bucala, substanta va urma aerul inspirat pana la nivelul cailor respiratorii.

Nota

Pacientul trebuie instruit:

- sa citeasca cu atentie instructiunile de utilizare specificate in prospect care este ambalat impreuna cu fiecare recipient multidoza;

- sa inspire puternic si adanc prin piesa bucala pentru a asigura eliberarea unei doze optime catre plamani;

- sa nu expire niciodata prin piesa bucala;

- sa isi clateasca gura cu apa dupa inhalarea dozei prescrise pentru a minimaliza riscul unei candidoze orofaringiene.

Pacientul nu trebuie sa guste medicamentul in cazul utilizarii Turbuhaler datorita cantitatii mici de medicament eliberate.

Precautii

Se recomanda ca dozele sa fie scazute progresiv in cazul intreruperii tratamentului; acesta nu trebuie oprit brusc.

Daca tratamentul este considerat ineficace de catre pacienti sau implica depasirea dozei uzuale din combinatia fixa, trebuie asigurata supraveghere medicala. Utilizarea cu frecventa crescanda a bronhodilatatoarelor de urgenta indica o alterare a afectiunii si implica necesitatea reevaluarii terapiei antiastmatice. Deteriorarea brusca si cea progresiva a controlului astmului sau al BPOC reprezinta un potential pericol vital si pacientul trebuie supus de urgenta unei evaluari medicale. in aceasta situatie, trebuie luata in considerare necesitatea unei terapii mai agresive cu corticosteroizi sau a asocierii terapiei sistemice cu antinflamatorii, cum este cura cu corticosteroizi pe cale orala sau terapia cu antibiotice in cazul prezentei unei infectii.

Nu exista date disponibile cu privire la utilizarea Symbicort Turbuhaler in tratamentul crizei de astm bronsic. Pacientii trebuie sfatuiti sa aiba la dispozitie in orice moment un bronhodilatator cu actiune rapida.

Pacientilor trebuie sa le fie reamintita recomandarea administrarii zilnice a Symbicort Turbuhaler, conform prescriptiei, chiar si in perioadele asimptomatice.

Terapia nu trebuie initiata in cursul unei exacerbari.

Ca si in cazul celorlalte terapii administrate inhalator, este posibila aparitia bronhospasmului paradoxal, cu intensificarea imediata a wheezing-ului dupa administrarea dozei. in acest caz, administrarea Symbicort Turbuhaler trebuie intrerupta; tratamentul trebuie reevaluat si, daca este necesar, se instituie o terapie alternativa.

Efectele sistemice pot sa apara in cazul oricarui corticosteroid administrat pe cale inhalatorie, in special la doze mari prescrise pe perioade lungi de timp. Probabilitatea aparitiei acestor efecte este mult mai mica in cazul terapiei inhalatorii decat in cazul corticosteroizilor administrati oral. Posibilele efecte sistemice includ supresia functiei corticosuprarenalelor, intarzierea cresterii la copii si adolescenti, scaderea densitatii minerale osoase, cataracta si glaucomul.

Este recomandat ca inaltimea copiilor care primesc tratament prelungit cu corticosteroizi pe cale inhalatorie sa fie monitorizata in mod regulat. in cazul intarzierii cresterii, terapia trebuie reevaluata in scopul reducerii dozei de corticosteroid inhalat. Beneficiile terapiei cu corticosteroizi, precum si riscurile posibile ale intarzierii cresterii trebuie evaluate atent. in plus, trebuie luata in considerare si trimiterea pacientului la un consult efectuat de un pediatru specializat in boli respiratorii.

Datele limitate din studii realizate pe termen lung sugereaza faptul ca majoritatea copiilor si adolescentilor tratati cu budesonida pe cale inhalatorie vor atinge in cele din urma inaltimea corespunzatoare varstei adulte. Cu toate acestea, a fost observata o reducere initiala de mica amploare, dar tranzitorie, a cresterii (de aproximativ 1 cm). Acest fenomen apare in mod obisnuit in decursul primului an de tratament.

Efectele potentiale asupra densitatii osoase trebuie luate in considerare in special la pacientii tratati cu doze mari pe perioade lungi de timp si care prezinta factori de risc coexistenti pentru osteoporoza. Studiile pe termen lung cu budesonida administrata pe cale inhalatorie la copii in doze medii zilnice de 400 g (doza masurata) sau la adulti in doze zilnice de 800 g (doza masurata) nu au demonstrat efecte semnificative asupra densitatii minerale osoase. Nu sunt disponibile informatii cu privire la efectul Symbicort in doze mai mari.

in cazul intarzierilor de crestere si in scopul minimalizarii riscului efectelor sistemice posibile, sunt importante reevaluarea terapiei si ajustarea dozei de corticosteroid inhalat la doza minima la care este mentinut un control eficace. Daca exista vreun motiv de a presupune ca functia corticosuprarenalei este alterata datorita unor terapii sistemice anterioare cu steroizi, trecerea pacientilor pe terapia cu Symbicort Turbuhaler trebuie facuta cu prudenta.

Beneficiile terapiei inhalatorii cu budesonida se reflecta in mod normal in reducerea necesitatii steroizilor orali, insa pacientii care schimba tratamentul cu steroizi orali pot ramane cu riscul alterarii rezervei corticosuprarenaliene pentru o perioada considerabila de timp. Pacientii care au necesitat in trecut terapie de urgenta cu corticosteroizi in doze mari sau tratament prelungit cu doze mari de corticosteroizi inhalatori pot, de asemenea, prezenta un risc crescut. in timpul perioadelor de stres sau in cazul interventiilor chirurgicale programate, trebuie luata in considerare posibilitatea administrarii suplimentare de corticosteroizi pe cale sistemica.

Pentru a minimaliza riscul unei infectii candidozice orofaringiene, pacientul trebuie instruit privind clatirea cu apa a cavitatii bucale dupa fiecare administrare a dozei.

Trebuie evitat tratamentul concomitent cu ketoconazol sau alti inhibitori puternici ai enzimei CYP3A4 (vezi pct. Interactiuni). Daca acest lucru nu este posibil, intervalul de timp dintre administrarile medicamentelor care interactioneaza trebuie prelungit pe cat posibil.

Symbicort Turbuhaler trebuie administrat cu precautie la pacientii cu tireotoxicoza, feocromocitom, diabet zaharat, hipokaliemie netratata, cardiomiopatie hipertrofica obstructiva, stenoza aortica subvalvulara idiopatica, hipertensiune arteriala grava, anevrism sau alte afectiuni cardiovasculare grave, cum este boala cardiaca ischemica, tahiaritmiile sau insuficienta cardiaca grava.

Tratamentul pacientilor cu interval QTc prelungit trebuie facut cu precautie. Formoterolul in sine poate induce prelungirea intervalului QTc.

Necesitatea, precum si doza de corticosteroizi inhalatori trebuie reevaluate la pacientii cu tuberculoza pulmonara activa sau latenta, precum si la cei cu infectii fungice sau virale ale cailor respiratorii.

Hipokaliemia potential severa poate sa apara ca urmare a administrarii de doze mari de agonisti beta2-adrenergici. Tratamentul concomitent cu agonisti beta2-adrenergici si medicamente ce pot induce hipokaliemie sau pot potenta un efect hipokaliemiant, de exemplu derivati xantinici, steroizi si diuretice, poate contribui la un posibil efect hipokaliemiant al agonistului beta2-adrenergic. Sunt recomandate precautii speciale in cazul astmului instabil cu utilizarea in diverse grade a bronhodilatatoarelor de urgenta, precum si in cazul astmului sever acut, deoarece riscul asociat poate fi amplificat de catre hipoxie si alte conditii in care probabilitatea dezvoltarii efectelor adverse hipokaliemice este crescuta. Se recomanda monitorizarea concentratiilor plasmatice ale potasiului in aceste cazuri.

Ca in cazul tuturor agonistilor beta2-adrenergici, trebuie luate in considerare evaluari suplimentare ale glicemiei la pacientii diabetici.

Symbicort Turbuhaler contine lactoza (< 1 mg pe inhalatie). in mod obisnuit aceasta cantitate nu ridica probleme persoanelor cu intoleranta la lactoza.

Atentionare pentru sportivi: produsul contine principii active care pot determina o reactie pozitiva la testele de control antidoping.

Interactiuni

Interactiuni farmacocinetice

Ketoconazolul in doza de 200 mg o data pe zi a determinat cresterea concentratiilor plasmatice ale budesonidei administrata concomitent pe cale orala (doza unica de 3 mg), crestere medie de aproximativ 6 ori. Cnd ketoconazolul a fost administrat la 12 ore dupa budesonida concentratia acesteia a crescut in medie de trei ori. Informatiile cu privire la acest tip de interactiune sunt deficitare in cazul budesonidei administrate pe cale inhalatorie, insa sunt de asteptat cresteri marcate ale concentratiilor plasmatice. Deoarece datele referitoare la recomandarile asupra dozelor administrate sunt deficitare, asocierea trebuie evitata. Daca acest lucru nu este posibil, intervalul de timp dintre administrarea ketoconazolului si cea a budesonidei trebuie prelungit cat mai mult posibil. De asemenea, trebuie luata in considerare reducerea dozei de budesonida. Alti inhibitori puternici ai CYP3A4 determina probabil, de asemenea, cresterea marcata a concentratiilor plasmatice ale budesonidei.

Interactiuni farmacodinamice

Blocantii beta-adrenergici pot reduce sau inhiba efectul formoterolului. Ca urmare, Symbicort Turbuhaler nu trebuie administrat in asociere cu blocanti beta-adrenergici (inclusiv cei din picaturile oftalmice), cu exceptia cazurilor riguros motivate.

Tratamentul concomitent cu chinidina, disopiramida, procainamida, fenotiazine, antihistaminice (terfenadina), inhibitori ai monoaminooxidazei si antidepresive triciclice poate duce la prelungirea intervalului QTc si la cresterea riscului de aritmii ventriculare.

In plus, L-Dopa, L-tiroxina, oxitocina si etanolul pot altera toleranta cardiaca fata de beta2- simpatomimetice.

Tratamentul concomitent cu inhibitori de monoaminooxidaza, inclusiv cu medicamente cu proprietati similare, cum sunt furazolidona si procarbazina, poate precipita reactiile hipertensive.

Exista un risc crescut de aritmii la pacientii care se afla concomitenta sub anestezie cu hidrocarburi halogenate.

Utilizarea concomitenta a altor medicamente beta-adrenergice poate avea un efect aditiv potential.

Hipokaliemia poate creste predispozitia la aritmii la pacientii care sunt tratati cu glicozide digitalice.

Nu au fost observate interactiuni ale budesonidei cu alte medicamente utilizate in tratamentul astmului bronsic.

Sarcina si alaptare

Nu exista date clinice disponibile referitoare la expunerea in timpul sarcinii in cazul administrarii Symbicort Turbuhaler sau al terapiei concomitente cu formoterol si budesonida. Nu au fost realizate studii la animale cu privire la toxicitatea combinatiei asupra procesului de reproducere.

Nu exista date adecvate rezultate din utilizarea formoterolului la femeile insarcinate. in studii privind efectele asupra procesului de reproducere la animale, formoterolul a provocat efecte adverse, la nivele foarte mari ale expunerii sistemice.

Date cu privire la aproximativ 2000 de sarcini expuse au indicat absenta oricarui risc teratogen crescut asociat utilizarii budesonidei pe cale inhalatorie. in studiile la animale, glucocorticoizii s-au dovedit a induce malformatii congenitale. Acest fapt nu pare a avea relevanta in cazul dozelor recomandate la om.

De asemenea, studiile la animale au identificat o implicare a excesului prenatal de glucocorticoizi in cresterea riscurilor de intarziere a cresterii intrauterine, de boli cardiovasculare la varsta adulta si de modificari permanente ale densitatii receptorilor pentru glucocorticoizi, ale turnover-ului neurotransmitatorilor si ale comportamentului, la expuneri inferioare intervalului de doze teratogene.

In timpul sarcinii, Symbicort Turbuhaler trebuie utilizat numai in cazul in care beneficiile terapeutice pentru mama depasesc riscurile potentiale fetale. Trebuie utilizata doza minima eficace de budesonida necesara mentinerii unui control adecvat al astmului bronsic.

Nu se cunoaste daca formoterolul sau budesonida trec in laptele matern uman. La sobolan, au fost detectate cantitati mici de formoterol in laptele matern. Administrarea Symbicort

Turbuhaler femeilor care alapteaza trebuie luata in considerare numai daca beneficiul potential matern este mai mare decat oricare dintre riscurile posibile pentru sugar.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Symbicort Turbuhaler nu are influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse

Deoarece Symbicort Turbuhaler contine atat budesonida cat si formoterol, pot sa apara acelasi tip de reactii adverse ca si cel raportat in cazul acestor medicamente. Nu a fost observata o incidenta crescuta a reactiilor adverse consecutiv administrarii concomitente a celor doi compusi. Cele mai frecvente reactii adverse legate de medicament sunt reprezentate de efectele secundare farmacologice previzibile ale terapiei beta2-agoniste, cum sunt tremorul si palpitatiile. Acestea tind sa fie usoare si dispar in mod obisnuit in decurs de cateva zile de tratament.

Reactiile adverse, care au fost asociate budesonidei sau formoterolului, sunt descrise mai jos.

Frecvente (> 1/100, < 1/10):

Cefalee

Palpitatii

Tremor

Infectii candidozice la nivelul orofaringelui, iritatie usoara la nivelul faringelui, tuse, disfonie

Mai putin frecvente (> 1/1000, < 1/100):

Tahicardie

Crampe musculare

Agitatie, neliniste, nervozitate,

greata, ameteli, tulburari de somn

Purpura

Rare (>1/10000, < 1/1000):

Exantem, urticarie, prurit, dermatita, edem angioneurotic

Bronhospasm

Hipokaliemie

Fibrilatie atriala, tahicardii supraventriculare, extrasistole

Foarte rare (> 1/10000):

Hiperglicemie, semne sau simptome determinate de efectele sistemice ale glucocorticoizilor (incluzand hipofunctia glandei suprarenale)
Depresie, tulburari de comportament (indeosebi la copii)

Tulburari ale gustului

Angina pectorala, variatii ale tensiunii arteriale

Ca in cazul oricarei terapii pe cale inhalatorie, foarte rar, poate sa apara, bronhospasm paradoxal.

Efectele sistemice ale corticosteroizilor administrati inhalator pot sa apara in special in cazul dozelor mari prescrise pentru perioade lungi de timp.

Tratamentul cu agonisti beta2-adrenergici poate avea drept rezultat cresterea valorilor sanguine ale insulinei, acizilor grasi liberi, glicerolului si corpilor cetonici.

Supradozaj

Supradozajul formoterolului conduce foarte probabil la dezvoltarea unor efecte tipice agonistilor beta2-adrenergici: tremor, cefalee, palpitatii. Simptomele raportate in cazuri izolate sunt tahicardia, hiperglicemia, hipokaliemia, prelungirea intervalului QTc , aritmiile, greata si varsaturile. Poate fi indicat tratament de sustinere si simptomatic. Doza de 90 g administrata in decurs de trei ore pacientilor cu obstructie bronsica acuta nu a ridicat probleme legate de siguranta terapeutica.

Supradozajul acut al budesonidei, chiar si in doze excesive, nu pare a reprezenta o problema clinica. In cazul utilizarii cronice in doze excesive, pot sa apara efectele adverse sistemice ale glucocorticoizilor, cum sunt hipercorticismul si supresia corticosuprarenalei.

Daca terapia cu Symbicort trebuie intrerupta datorita supradozajului componentei formoterolice a medicamentului, trebuie luata in considerare asigurarea unui tratament adecvat cu corticosteroizi pe cale inhalatorie.

Citeste si despre:

Inhalarea sau inghitirea unor obiecte straine Medicamente folosite pentru controlul astmului Inundatiile: afectiuni provocate Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Tratamentul intoxicatiei cu cianuri Antracoza sau plamanul negru - pneumoconioza minereului de carbune Blastomicoza Metode de transmitere a bolilor