PULMEX, ung.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:

Ca adjuvant in tratamentul bolilor tractului respirator: bronsite, guturai, raceli, tuse.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la unul din componenti.

Istoric de convulsii.

Administrare:

Se aplica o cantitate mica de pomada la nivelul partii superioare a toracelui (piept si spate), de-a lungul liniei mediane.
Se maseaza usor pana la penetrarea completa a pielii, apoi se acopera cu o flanela uscata si calda.

Copii peste 6 luni: 2 aplicatii pe zi.

Actiune:

Principiile active continute de Pulmex-Baby exercita efecte decongestive, expectorante si antiseptice.

Pulmex-Baby-ul nu irita pielea sanatoasa, nu lasa depozite grase si nu pateaza imbracamintea.

Acidul benzoic si benzoatul de sodiu, doi componenti ai balsamului de Peru, se absorb cu usurinta dupa ingestie si se elimina in cateva ore prin rinichi sub forma acidului hipuric.

Camforul se absoarbe usor indiferent de calea de administrare, se metabolizeaza in ficat rezultand derivati hidroxilati care se conjuga cu acidul glucuronic si se elimina prin urina. 1,8-cineolul (eucaliptol) se elimina prin rinichi si plamani.

Metabolizarea lui include hidroxilarea, urmata de conjugarea derivatilor hidroxilati.

Compozitie:

Pomada.

Principii active:

Balsam de Peru artificial 60 mg,
Eter de eucalipt 50 mg,
Eter de rosmarin 50 mg,
Vanilina, excipienti ad 1 g.

Precautii:

Pulmex-Baby nu trebuie utilizat la copii sub 6 luni.
Se contraindica aplicarea Pulmex-Baby-ului pe mucoase (nas sau gura, in special) si pe leziuni cutanate.

In caz de contact cu Pulmex-Baby, mucoasele si ochii se spala cu apa rece.

Reactii adverse:

Au fost raportate cazuri de sensibilizare cutanata secundara folosirii balsamului de Peru.

Supradozaj:

S-au raportat supradozari cu camfor, in special la copii dupa ingestie accidentala sau aplicare nazala ori pe leziuni cutanate.

Supradozarea cu camfor sau ulei de eucalipt se manifesta prin greata, varsaturi, colici abdominale, cefalee, vertij, dificultati respiratorii, delir, convulsii, depresia sistemului nervos central, coma.

Masurile de urgenta ce trebuie adoptate sunt: administrarea carbunelui activ, laxativelor saline, lavaj gastric (in caz de ingestie accidentala).

Convulsiile pot fi controlate prin administrarea intravenoasa lenta de diazepam sau, in caz de nevoie, a unui barbituric cu actiune scurta.
Interactiuni cu alte medicamente:
Desi s-a demonstrat stimularea enzimelor microzomale hepatice la sobolani dupa administrare subcutanata sau sub forma de aerosoli a uleiului de eucalipt (1,8-cineol), nu s-a raportat nici un fel de interactiune medicamentoasa a Pulmex-Baby.

Sarcina si alaptarea:

Nu exista studii despre tratamentul cu Pulmex-Baby in timpul sarcinii. Intrucat camforul traverseaza bariera placentara, se recomanda ca Pulmex-Baby sa nu fie utilizat in cursul sarcinii.

Ca masura de precautie, in absenta datelor despre trecerea substantelor active ale Pulmex-Baby in laptele matern, se recomanda sa nu se administreze in timpul perioadei de alaptare.

Prezentare ambalaj:

Tub 20 g.

Citeste si despre:

Capsunile: surse naturale de antioxidanti Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Candidoza bucala - cauze, simptome si tratament 10 alimente si preparate bune de gatit pe gratar