PROSPAN, sirop

Prospect

Publicat: 25 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Prezentare

Cutie cu un flacon din sticla de culoare bruna, a 100 ml sirop si o masura dozatoare.

Compozitie

1 ml sirop contine extract uscat din Hedera helix (frunza de iedera) in etanol 30% (w/w) 5 7,5:1 7 mg si excipienti: sorbat de potasiu, acid citric anhidru, sorbitol solutie 70%, guma xanthan, aroma de cirese, apa purificata

Indicatii

Tratament simptomatic al afectiunilor inflamatorii bronsice cronice; inflamatii acute ale tractului respirator insotite de tuse.
Contraindicatii:

Hipersensibilitate la substanta activa, la Hedera helix sau la oricare dintre excipientii medicamentului.

Doze si mod de administrare

Copii sub 1 an:
doza recomandata este de 2,5 ml solutie de 2 ori pe zi (corespunzand la 35 mg de extract uscat din frunze de Hedera helix (iedera))
Copii intre 1 si 5 ani:
doza recomandata este de 2,5 ml solutie de 3 ori pe zi (corespunzand la 52,5 mg de extract uscat din frunze de Hedera helix (iedera))
Copii intre 6 si 9 ani:
doza recomandata este de 5 ml solutie de 3 ori pe zi (corespunzand la 105 mg de extract uscat din frunze de Hedera helix (iedera))
Adultii si copiii peste 10 ani:
doza recomandata este de 5 ml solutie de 3 ori pe zi (corespunzand la 105 mg de extract uscat din frunze de Hedera helix (iedera)).
Daca este necesar, doza pentru adulti poate fi crescuta la 7,5 ml sirop de 3 ori pe zi (corespunzand la 157,5 mg de extract uscat din frunze de Hedera helix (iedera)).

Siropul se adminstreaza cu masura dozatoare atasata flaconului. Se recomanda a se agita energic flaconul inainte de utilizare.

Siropul se administreaza dimineata, la pranz si seara.

Durata tratamentului este functie de natura si gravitatea afectiunii clinice; tratamentul trebuie efectuat cel putin o saptamana, chiar si in cazul inflamatiilor minore ale tractului respirator.
Se recomanda ca tratamentul sa fie continuat 2-3 zile dupa disparitia simptomelor. Se recomanda a nu se depasi doza zilnica recomandata.

Precautii

Medicamentul contine sorbitol. Daca este administrat conform instructiunilor de dozaj, aportul de sorbiol poate ajunge la 2,9 g pentru fiecare administrare.
2,S ml de sirop contin 0,963 g substituent de zahar (sorbitol) = 0,08 unitati de paine.
Pacientii cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la fructoza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.
In cazul persistentei simptomelor sau aparitiei respiratiilor scurte, a febrei sau a expectoratiei purulente sau sangvinolente, pacientul trebuie sa se adreseze de urgenta medicului.

Sarcina si alaptare

Deorece nu sunt disponibile informatii despre siguranta administrarii in timpul sarcinii si alaptarii, medicamentul se va administra numai dupa evaluarea raportului beneficiu matern/risc potential fetal, la recomandarea medicului.

Supradozaj

Ingestia unor cantitati semnificativ mai mari (mai mult de 3 ori doza zilnica recomandata) pot produce stari de greata, voma si diaree.
In acest caz trebuie ca pacientul sa se adreseze medicului. Se recomanda tratament simptomatic.
Interactiuni cu alte medicamente:

Nu sunt cunoscute.

Reactii adverse

Foarte rar poate apare un usor efect laxativ datorita continutului de sorbitol.
La persoane hipersensibile pot apare foarte rar simptome gastrointestinale.
Foarte rar pot apare reactii alergice cutanate.

Va rugam sa informati medicul sau farmacistul daca apar reactii adverse nementionate in acest prospect.

Conditii de pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. Nu sunt necesare conditii speciale de pastrare. A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Citeste si despre:

Suplimente pentru un sistem imunitar puternic Ceapa - 100% sanatate naturala Mierea de albine Indulcitorii naturali - care sunt cele mai bune optiuni? Zaharul din fructe: bun sau rau? Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Leucinoza, o tulburare metabolica rar intalnita Dieta Ornish 10 pericole alimentare Alimentatia copilului Prim ajutor in ingestia accidentala de baterii