OROFAR, comprimate de supt

Prospect

Publicat: 24 Noiembrie 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Prezentare

Cutie cu 3 blistere din PVC-PE-PVDC/Al a cate 8 comprimate de supt.

Orofar se prezinta sub forma de comprimate rotunde, biconvexe, de culoare alba pana la slab galbuie, marcate cu Zyma pe o parte si cu OR pe cealalta parte, avand miros de portocale si gust de portocale, slab amar, cu o usoara senzatie anestezica.

Compozitie

Substantele active sunt clorura de benzoxoniu si clorhidratul de lidocaina. Un comprimat de supt contine clorur de benzoxoniu 1 mg si clorhidrat de lidocain 1 mg.

Celelalte componente sunt: sorbitol (E 420), celuloz microcristalin, macrogol 6000, amidon de porumb, zaharina sodica, clorur de sodiu, acid citric monohidrat, aroma de portocale (tip 55607 TP.05.51), stearat de magneziu.

Indicatii

Orofar contine un antiseptic, clorura de benzoxoniu si un anestezic local, clorhidrat de lidocaina. Orofar este utilizat pentru: a distruge bacteriile, virusurile si ciupercile care provoaca dureri in gat si infectii ale gatului si gurii calmarea durerii de la nivelul gurii si gatului inflamat dureri in gat asociate cu raceli, faringite sau laringite (cu sau fara dificultati la inghitire) stomatite, mici ulceratii la nivelul gurii (afte) si gingii inflamate

Orofar poate fi utilizat ca adjuvant in tratamentul amigdalitelor.

Orofar este indicat la adulti, copii si adolescenti cu varsta cuprinsa intre 6 si 18 ani.

Orofar este disponibil sub forma de comprimate de supt, capsule moi si spray si nu irita gura si gatul.

Contraindicatii

Orofar daca sunteti alergic la clorura de benzoxoniu, la alti compusi cuaternari de amoniu, la clorhidratul de lidocaina, la alte amide anestezice locale sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Orofar nu este recomandat copiilor cu varsta sub 6 ani.

Doze si mod de administrare

Utilizati intotdeauna acest medicament exact asa cum este descris in acest prospect sau asa cum v-a spus medicul dumneavoastra sau farmacistul. Discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Adulti si copii cu varsta peste 12 ani

In cazul infectiilor usoare-moderate, doza recomandat este de un comprimat de supt Orofar la interval de 2-3 ore. Se lasa comprimatul sa se dizolve lent in cavitatea bucal. in cazul infectiilor orofaringiene severe doza se poate mari la un comprimat de supt Orofar la intervale de 1-2 ore, fara a se depasi 10 comprimate de supt Orofar in 24 ore.

In cazul aftelor, comprimatul de supt se las s se dizolve lent in contact cu leziunea. Nu mestecati si nu inghititi comprimatele.

Nu depasiti dozele recomandate.

Copii cu varsta cuprinsa intre 6-11 ani

Se lasa sa se dizolve lent in cavitatea bucal un comprimat de supt la fiecare 2-3 ore; nu se va depasi doza de 6 comprimate de supt orofar pe zi.

Utilizarea la copii

Orofar nu se recomanda pentru utilizare la copii sub varsta de 6 ani, datorit formei farmaceutice.

Daca utilizati mai mult Orofar decat trebuie

In cazul unei supradoze sau in cazul in care ati utilizat accidental mai multe comprimate de supt decat trebuie, adresati-va imediat medicului dumneavoastr sau farmacistului.
Daca uitati sa utilizati Orofar

Daca ati uitat sa luati o doza, luati alta, imediat ce v-ati amintit. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Precautii

Adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului inainte sa utilizati Orofar, daca:

durererea in gat este insotita de febra sau daca aveti dificultati severe la inghitire simptomele nu se imbunatatesc sau persista mai mult de 5 zile.

Pacientii care au rani sau leziuni ale mucoasei bucale sau faringiene trebuie sa foloseasca Orofar cu precautie.

Supravegheati copiii sub 12 ani pan la completa dizolvare a comprimatului de supt in gur.

Copii

Nu administrati Orofar comprimate de supt la copii cu varsta sub 6 ani.

Interactiuni

Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Utilizarea Orofar impreuna cu alimente si bauturi

Orofar nu trebuie administrat in timpul sau chiar inainte de a bea sau a manca; efectul anestezic al lidocainei poate cauza o amorteala temporara in gura si gat, putand afecta procesul de inghitire. Evitati sa mancati sau sa beti cat timp persista senzatia de amorteala.

Sarcina si alaptare

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.
Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Orofar nu are nicio influenta sau are o influenta neglijabila asupra capacitatii de a conduce vehicule si de a folosi utilaje.

Orofar contine sorbitol (E 420)

Daca medicul dumneavoastra v-a atentionat ca aveti intoleranta la unele categorii de glucide, va rugam sa-l intrebati inainte de a lua acest medicament.

Reactii adverse

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Intrerupeti utilizarea Orofar si adresati-va imediat medicului daca dumneavoastra sau copilul dumneavoastra manifestati oricare dintre urmatoarele rectii adverse care pot fi semne ale unei reactii alergice: dificultate la respiratie sau la inghitire umflarea fetei, buzelor, limbii sau gatului mancarimi severe ale pielii, cu inrosire trecatoare sau umflaturi

Aceste reactii adverse sunt foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 de pacienti).
Unele reactii adverse sunt frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 pacienti): iritatie si senzatie de intepaturi la nivelul gurii si gatului.

Raportarea reactiilor adverse

Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Conditii de pastrare

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor. A se pastra la temperaturi sub 30 grade C, in ambalajul original.

Nu utilizati Orofar dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei sau a reziduurilor menajere. Intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Citeste si despre:

Imunitatea organismului la inceputul primaverii Suptul degetului Sindromul Piriformis Colicile la sugari: sfaturi practice pentru parinti 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi Avantajele si dezavantajele alimentatiei exclusiv la san Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala