OPTIPRES, sol.oft.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:

Optipres este indicat in tratamentul hipertensiunii intraoculare si al glaucomului cronic cu unghi deschis. Poate fi folosit in monoterapie sau asociat cu alte antiglaucomatoase.

Contraindicatii:

Hipersensibilitate la betaxolol sau la oricare dintre excipientii medicamentului, bradicardie sinusala marcata (sub 45-50 batai/minut), bloc atrioventricular de grad II-III, soc cardiogen, antecedente de insuficienta cardiaca manifesta.

Administrare:

Doza uzuala este o picatura Optipres de 2 ori pe zi instilata in ochiul afectat. Daca presiunea intraoculara nu este controlata adecvat, se pot asocia pilocarpina, alte miotice, adrenalina sau inhibitori ai anhidrazei carbonice (pe cale sistemica).

Trecerea de la alte medicamente la tratamentul cu Optipres

Atunci cand se trece de la monoterapie antiglaucomatoasa cu un alt medicament, se continua administrarea acestuia si se instileaza cate o picatura Optipres de 2 ori pe zi in ochiul afectat. in ziua urmatoare se intrerupe administrarea medicamentului antiglaucomatos folosit anterior si se continua tratamentul cu Optipres.

In cazul in care pacientul este tratat cu mai multe medicamente antiglaucomatoase, initierea tratamentului cu Optipres trebuie sa se faca individualizat. intreruperea administrarii unui medicament trebuie facuta treptat, intr-un interval de peste o saptamana. Daca se considera necesara intreruperea administrarii mai multor medicamente antiglaucomatoase, aceasta trebuie facuta pe rand.

Copii

Nu s-a stabilit eficacitatea si siguranta utilizarii Optipres la copii.

Instructiuni privind pregatirea produsului medicamentos in vederea administrarii si manipularea sa
Strangeti capacul pe gatul flaconului prin rasucire in sensul acelor de ceasornic.
Spinul va perfora varful flaconului.
Administrati picaturile prin presarea usoara a flaconului.
Acoperiti flaconul cu capacul dupa fiecare utilizare.

Compozitie:

Un mililitru picaturi oftalmice, solutie contine betaxolol 5 mg sub forma de clorhidrat de betaxolol 5,6 mg si excipienti: clorura de sodiu, edetat disodic, clorura de benzalconiu solutie 50%, hidroxid de sodiu, apa purificata.

Precautii:

in prima luna a tratamentului cu Optipres se recomanda determinarea presiunii intraoculare. Ulterior, presiunea intraoculara va fi determinata la intervale stabilite de medicul curant.

Betaxololul nu are efect asupra pupilei. Cand Optipres este folosit pentru reducerea presiunii intraoculare crescute in glaucomul cu unghi inchis, trebuie asociat cu un miotic (care produce constrictia pupilei) pentru redeschiderea unghiului.

Trebuie avuta in vedere reducerea progresiva a dozelor Optipres, cu intreruperea eventuala a tratamentului inaintea anesteziei generale.

Pacientii trebuie instruiti sa nu atinga varful picuratorului, pentru a evita contaminarea medicamentului.

Atentionari:

Desi dupa instilare in sacul conjunctival absorbtia sistemica a betaxololului este foarte mica, totusi trebuie utilizat cu prudenta la pacientii cu diabet zaharat sau tireotoxicoza.

Cu toate ca betaxololul are efecte beta-blocante cardioselective si, in administrare locala, potential foarte mic de producere a efectelor sistemice, se recomanda prudenta la pacientii cu afectiuni respiratorii obstructive.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje
Datorita reactiilor adverse posibile, rareori, Optipres poate afecta tranzitor capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse:

Ocazional, dupa instilare s-a raportat disconfort local de scurta durata si lacrimare.

Rareori, se pot produce reducerea sensibilitatii corneene, eritem, prurit, pigmentare punctiforma a corneei, keratita, anizocorie si fotofobie.

Dupa administrarea topica de betaxolol, rareori, s-au raportat efecte sistemice cum sunt insomnie si depresie.

Supradozaj:

in cazul instilarii accidentale a unei doze mai mari decat cea recomandata, medicamentul poate fi indepartat prin spalare cu apa calda din abundenta.
Interactiuni cu alte medicamente:
Ocazional, s-a raportat midriaza in cazul administrarii concomitente de adrenalina si betaxolol, picaturi oftalmice, solutie.

Asocierea rezerpinei poate avea efect aditiv, cu producerea hipotensiunii arteriale si/sau bradicardiei, necesitand supravegherea atenta a pacientului.

Pacientii tratati concomitent cu psihotrope adrenergice trebuie monitorizati atent.

Sarcina si alaptarea:

Deoarece nu exista studii adecvate si controlate in timpul sarcinii si alaptarii, in aceste perioade Optipres se va utiliza numai daca beneficiul terapeutic matern depaseste riscul potential pentru fat, respectiv pentru sugar.

Prezentare ambalaj:

Cutie cu un flacon picurator din polietilena a 5 ml picaturi oftalmice, solutie.
Conditii de pastrare:
A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25C, in ambalajul original.
A se utiliza in cel mult 4 saptamani dupa prima deschidere a flaconului.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Citeste si despre:

Pericolul folosirii excesive a antibioticelor Poluarea - consecinte medicale Blastomicoza Metilmercurul si sarcina Infectii cu Mycoplasma si Ureaplasma Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Patologie traumatica - plagi si contuzii Evitarea consumului de mercur odata cu carnea de peste Metode sigure de pastrare a igienei bucale pentru bebelusi Durerile de calcai – cauze si tratament nechirurgical Artroplastia de sold