NITROFURANTOINA, comprimate

Prospect

Publicat: 20 Februarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Compozitie

Un comprimat contine nitrofurantoina 100 mg si excipienti: lactoza monohidrat, amidon de porumb, polividona, stearat de magneziu, dioxid de siliciu coloidal, talc.

Grupa farmacoterapeutica: alte antibacteriene, derivati de nitrofuran.

Indicatii

Nitrofurantoina este indicata in tratamentul infectiilor urinare acute necomplicate (cistite, pielonefrite) si pentru profilaxia de durata a infectiilor urinare recurente produse de germeni sensibili.

Contraindicatii

Hipersensibilitate la nitrofurantoina, alti nitrofurani sau la oricare dintre excipienti.

Deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza.

Insuficienta renala severa (clearance al creatininei < 30 ml/min).

Ultimul trimestru de sarcina.

Alaptarea copiilor cu varsta < 1 luna.

Doze si mod de administrare

Adulti: doza uzuala este de 50-100 mg nitrofurantoina (1/2 - 1 comprimat Nitrofurantoina 100 mg), administrata oral de 3-4 ori pe zi, fractionata in mai multe prize, la intervale egale de timp.

Pentru tratament profilactic se administreaza in fiecare seara o doza de 50-100 mg nitrofurantoina, timp indelungat.

Precautii

Pacientii alergici la nitrofurani pot prezenta reactivitate imunologica incrucisata la nitrofurantoina.

Interactiuni

Nu se recomanda asocierea nitrofurantoinei cu trisilicatul de magneziu, deoarece scade biodisponibilitatea nitrofurantoinei. In cazul asocierii cu antiacide gastrice, acestea se vor administra la 2 ore dupa nitrofurantoina.

Nitrofurantoina nu se asociaza cu acidul nalidixic si cu acidul oxolinic, deoarece le antagonizeaza actiunea.

Atentionari speciale

Se recomanda prudenta la pacientii cu insuficienta renala.

In timpul tratamentului se recomanda evitarea consumului de bauturi alcoolice.

Nitrofurantoina poate colora urina in galben-brun.

Sarcina si alaptarea

Studii efectuate la animale de laborator cu doze mult mai mari decat cele terapeutice recomandate la om, administrate timp indelungat, nu au evidentiat efecte teratogene sau fetotoxice. Deoarece nu exista studii controlate la gravide, nu se recomanda administrarea nitrofurantoinei in timpul sarcinii. Administrarea in ultimul trimestru de sarcina este contraindicata datorita riscului de anemie hemolitica la fat.

Alaptarea copiilor mai mari de o luna este posibila in absenta deficitului de glucozo-6- fosfatdehidrogenaza (risc de anemie hemolitica). Administrarea la femeile care alapteaza copii < 1 luna este contraindicata, datorita riscului de anemie hemolitica la sugar.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nitrofurantoina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.
sus

Reactii adverse

Nitrofurantoina produce frecvent tulburari digestive: greata, varsaturi, diaree (fenomene atenuate daca medicamentul este administrat in timpul meselor). Rareori poate sa apara hepatita colestatica.

Dupa administrarea unor doze mari au fost semnalate cazuri de nevrita periferica, mai frecvent la pacientii cu insuficienta renala sau in prezenta altor factori favorizanti: etilism cronic, diabet zaharat, varstnici, tratament indelungat.

Pneumopatiile subacute aparute dupa tratament indelungat cu nitrofurantoina pot evolua spre fibroza interstitiala pulmonara.

Reactii alergice: eruptii cutanate, eozinofilie, sindrom lupoid.

Reactii hematologice: au fost semnalate rar cazuri de leucopenie, trombopenie, agranulocitoza. Tratamentul indelungat poate fi cauza de anemie megaloblastica (care cedeaza la acid folic). La persoanele cu deficit de glucozo-6-fosfatdehidrogenaza se pot dezvolta fenomene de anemie hemolitica.

Au mai fost semnalate cazuri de sindroame pleuro-pulmonare acute cu tuse seaca, dureri toracice, febra.

Supradozaj

Nu au fost semnalate cazuri de supradozaj.

Citeste si despre:

Concentrat de sanatate intr-un singur comprimat Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Remediul natural impotriva gripei! Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Rezultate obtinute in urma tratamentului cu PRP si aerocrioterapie la un pacient cu condropatie Vitamina C in viroza respiratorie Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii