NIMOTOP S, compr.film.

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Indicatii:

Profilaxia si tratamentul deficitelor ischemice neurologice cauzate de vasospasm cerebral ca urmare a hemoragiei subarahnoidiene.

Contraindicatii:

Hipotensiune severa, soc cardiogen, infarct miocardic acut cu congestie pulmonara, hipersensibilitate la blocantii de calciu.

Actiune:

Nimodipina, substanta activa din Nimotop, are o actiune vasodilatatoare si antiischemica preponderent cerebrala. Vasoconstrictia provocata in vitro de diferite substante vasoactive (de ex. serotonina, prostaglandine si histamina) sau sange si produsi de degradare ai sangelui poate fi prevenita sau inlaturata de catre nimodipina.
Nimodipina prezinta de asemenea proprietati neurofarmacologice si psihofarmacologice. Cercetarile la pacienti cu tulburari acute ale fluxului cerebral au aratat ca nimodipina dilata vasele cerebrale si imbunatateste irigatia cerebrala. Cresterea perfuziei este de regula mai mare in zonele cerebrale lezate sau neperfuzate decat in cele sanatoase.
Leziunile neurologice ischemice la pacientii cu hemoragie subarahnoidiana (SAH) si rata mortalitatii sunt considerabil reduse de nimodipina.

Precautii:

Nimotop trebuie folosit cu precautie, daca continutul in apa al tesutului cerebral este crescut (edem cerebral generalizat) sau daca exista o crestere marcata a presiunii intracraniene (HIC).
Administrarea cu precautie se impune la pacientii cu hipotensiune (presiunea sistolica mai mica decat 100 mmHg).

Atentionari:

Nota pentru conducatorii auto:
In principiu capacitatea de a conduce si opera masini poate fi modificata in sensul posibilitatii aparitiei ametelii. In cazul administrarii Nimotop-ului solutie perfuzabila, aceasta influenta nu va avea in general importanta.

Reactii adverse:

Efecte asupra tractului gastrointestinal: Greata, acuze gastrointestinale, in cateva cazuri ileus paralitic (modificari de tranzit intestinal datorate parezei intestinale).
Efecte asupra sistemului nervos: Ameteala, cefalee.
Efecte asupra sistemului cardiovascular: O scadere marcata a tensiunii arteriale, in special cand valorile initiale sunt crescute, flush, senzatie de caldura, reducerea ritmului cardiac (bradicardie) sau mai rar o crestere de ritm (tahicardie).
Efecte asupra sangelui: Foarte rar trombocitopenie.
Influenta asupra parametrilor de laborator: Cresterea transaminazelor, a fosfatazei alcaline si a -glutamil-transferazei (-GT), alterarea functiei renale cu o crestere a ureei serice si/sau creatininei si extrasistole.

Reactii locale: Flebita (la perfuzarea de Nimotop solutie nediluat in venele periferice).

Sarcina si alaptarea:

Folosirea in cursul sarcinii: Nu exista studii care sa reproduca toxicitatea dupa administrare parenterala de Nimotop solutie.

Cand Nimotop solutie perfuzabila trebuie administrat in timpul sarcinii, efectele benefice si riscurile potentiale trebuie cantarite cu atentie in functie de gravitatea tabloului clinic.

Citeste si despre:

Hidroterapia 10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii Tratamentul fracturii cotului Retinopatia sau retinita pigmentara Ecografia prenatala Urgenta stomatologica. Semnele care ar trebui sa te trimita imediat la dentist #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Cat de des ar trebui sa urineze o persoana? Dieta de vis - slabiti in timp ce dormiti Aveti probleme in a atinge orgasmul? - Un ghid pentru femei Ceapa - 100% sanatate naturala Anxietatea de performanta sexuala
Cere sfatul medicului ×