MEXITIL, fiole

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021
CompozitieFiole 10 ml a 250 mg clorhidrat de mexiletin.

Actiune terapeuticaMexitil este un medicament antiaritmic care reduce viteza maxima de depolarizare cu mica modificare, a potentialelor restante sau a duratei potentialului de actiune. Se administreaza impreuna cu, sau dupa alte preparate antiaritmice si, de asemenea, cu alte medicamente care actioneaza asupra sistemului cardiovascular.
Indicatii
Aritmii ventriculare, in functie de gravitatea simptomelor si/sau dupa gradul de amenintare a vietii pacientului, hotaratoare fiind decizia medicului.

Doze si mod de administrareCand este de dorit sa se atinga mult mai rapid nivelurile sanguine corespunzatoare, este recomandat sa se administreze o doza initiala de incarcare, mai ales sub forma intravenoasa. La pacientii cu ciroza hepatica decompensata si la cei cu insuficienta renala severa doza trebuie individualizata.
Intravenos: Nu exista o schema de administrare intravenoasa a Mexitil. Se propune insa administrarea in doi timpi: doza de incarcare: 250 mg perfuzat in mai mult de 30 minute, corespunzator la aproximativ 0,1 mg/kg/min.
Doza de intretinere: 50 mg/h corespunzator la aproximativ 0,01 mg/kg/min. Datfiind ca sunt de asteptat efecte adverse, Mexitil nu trebuie administrat niciodata intravenos sub forma de perfuzie rapida. Pentru o perfuzie continua, Mexitil i. v. poate fi diluat in urmatoarele solutii pefuzabile standard: glucoza 5%; ser fiziologic; NaCl 0,9%+ KCl 0,3% (sau 0,6%); bicarbonat de sodiu; lactat de sodiu; solutia pregatita pentru administrare nu trebuie pastrata mai mult de 8 ore.
Oral: Este important ca la forma orala Mexitil sa se inghita cu o cantitate mare de lichid, de preferinta cu pacientul in pozitie verticala. Se recomanda sa se ia Mexitil dupa mancare.
Doza initiala: Daca se doreste sa se obtina niveluri sanguine mai inalte se administreaza o doza de incarcare, care trebuie sa fie de obicei de 400 mg.
Doza de intretinere: Prima doza de intretinere trebuie data la 2-6 ore dupa doza de incarcare, in functie de raspunsul clinic. Doza zilnica obisnuita este intre 400-800 mg (in doze divizate). Unii pacienti au nevoie de doze de mentinere de pana la 1 200 mg/zi in doze divizate), pe cand, pentru alti pacienti, o doza de mentinere cuprinsa intre 300-600 mg/zi (in doze divizate) poate fi suficienta.
Adaptarea tratamentului: Adaptarea tratamentului antiaritmic la pacientii cu aritmie ventriculara poate fi condusa numai prin monitorizare si numai cand este disponibil un echipament de urgenta cardiologica potrivit. Se recomanda ca acest control sa fie condus o perioada de peste 24 de ore. Schimbarea tratamentului de la perfuzia i. v. la capsule: La intreruperea perfuziei i.v. se incepe administrarea dozei orale de intretinere. Prima capsula trebuie sa se administreze la sfarsitul perfuziei sau la scurt timp dupa aceasta. In anumite cazuri este necesar un dozaj individualizat. Tatonarea dozajului eficient si bine tolerat se realizeaza cu ajutorul capsulelor de Mexitil cu cea mai redusa concentratie. Data fiind severitatea bolii si cunoscand posibila modificare a tabloului clinic, se recomanda controlul cardiologic regulat al pacientului. Pacientul trebuie monitorizat in cazul in care tratamentul cu Mexitil a fost incheiat, deoarece poate sa apara, dupa oprirea administrarii, in multe cazuri, aritmia.
Contraindicatii
Mexitil nu trebuie administrat in primele trei luni de sarcina, dupa un infarct miocardic sau cand randamentul cardiac este limitat (activitate a ventriculului stang sub 35%), cu exceptia pacientilor cu aritmie ventriculara ce le pericliteaza viata, soc cardiogen sau in cazul unui bloc AV de gradul doi sau trei preexistent, daca nu exista un stimulator de ritm. Mexitil nu trebuie utilizat in cazul in care este cunoscuta sensibilitatea la o substanta activa sau la anestezice locale (ex.: lidocaina, procaina).

PrecautiiDaca medicamentul este folosit in situatiile enuntate mai jos, pacientul trebuie monitorizat cu grija si dozajul trebuie redus: disfunctie sinusala, tulburari de conducere intracardiaca, bradicardie, hipotensiune, sau insuficienta cardiaca. La pacientii cu ciroza hepatica decompensata s-a constatat o incetinire a metabolizarii si eliminarii mexiletinei. Aceasta incetinire poate sa apara, de asemenea, la pacienti cu insuficienta renala severa. La acesti pacienti doza trebuie adaptata de la caz la caz (individual). Pacientii la care clinic sau prin examenul de laborator se constata afectarea functiilor renale, trebuie monitorizati cu grija.

Sarcina si alaptareMexitil poate fi utilizat in sarcina numai in cazul in care raportul intre beneficiu si risc este favorabil. Mexitil trece in laptele matern in concentratii care au efect asupra copilului. De aceea, daca utilizarea Mexitil este considerata esentiala pentru mama, trebuie intrerupta alaptarea.

Reactii adverseIn timpul utilizarii produsului Mexitil s-au raportat urmatoarele efecte adverse: disconfort gastric, afectarea simtului gustativ, greata, varsaturi, toropeala, disartrie, nistagmus, tulburari oculare de adaptare, ataxie, secuse musculare, parestezii, convulsii si cazuri izolate de stari confuzionale pasagere. Asemeni altor medicamente antiaritmice, Mexitil poate contribui la inrautatirea aritmiei. S-au observat in anumite cazuri reactii la nivelul pielii. Pot aparea ulceratii esofagiene, daca Mexitil se inghite cu o cantitate insuficienta de lichid si ramane in esofag. Chiar daca se foloseste conform recomandarii medicului, Mexitil poate influenta intr-o anumita masura capacitatea de a manui masini, de a conduce vehicole. Aceasta situatie se accentueaza in combinatie cu consumul de alcool.

Citeste si despre:

Crioprezervarea – Fertilizarea in vitro Normele privind suplimentele alimentare - ordin 1069/2007 Betablocante adrenergice Vaccinarea antigripala Inrosirea fetei: cauze, tratament, preventie Implanturi dentare: Sfaturi de la Dr. Buza pentru prevenirea pierderii osoase dupa extractia dentara Ce afectiuni poti detecta prin testarea genetica si cand este bine sa o faci Cauze imunologice de infertilitate Suplimentele nutritionale Tipuri majore de distrofie musculara Fentanil Blocante ale canalelor de calciu