MALUCOL, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Malucol si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Malucol este recomandat ca tratament simptomatic al hiperaciditatii din: ulcerul gastric necomplicat, ulcerul duodenal, gastrite, hiperaciditate gastrica, esofagita de reflux, hernie hiatala.

Mod de administrare

Doza recomandata este de 1 - 4 comprimate masticabile Malucol de 3 - 4 ori pe zi, administrate la 20 minute sau cel mult o ora dupa mese si respectiv inainte de culcare. in timpul crizelor dureroase se recomanda administrarea a 1 - 4 comprimate masticabile de Malucol.

In general, nu se recomanda administrarea a mai mult de 12 comprimate in 24 de ore.

Malucol este disponibil sub forma de comprimate masticabile. Astfel, umectarea hidroxizilor de aluminiu si magneziu incepe in cavitatea bucala, trecerea acestora prin esofag si apoi in cavitatea gastrica sub forma de suspensie antiacida contribuind la exercitarea mai rapida a efectului calmant al arsurilor si durerilor cauzate de hiperaciditatea gastrica.

Produsul Malucol este placut la administrare, edulcorantii (manitol, sorbitol si zaharina sodica) si aromatizantul (aroma de menta) din compozitie conferindu-i un gust dulce, mentolat, racoritor.

Produsul poate fi utilizat si de catre pacientii diabetici.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Hipersensibilitate la oricare dintre componentii produsului.

Insuficienta renala severa.

Precautii

Malucol poate interactiona cu unele medicamente administrate concomitent, fenomen care trebuie evaluat de catre medic. Aluminiul neabsorbit la nivelul tractului gastro-intestinal poate scadea absorbtia fosfatului prin formarea de complecsi insolubili.

De aceea administrarea indelungata a antiacidelor continand aluminiu asociata cu aport neadecvat de fosfat, poate duce la instalarea hipofosfatemiei, care in cazuri mai severe poate duce la anorexie, indispozitie, slabiciune musculara si osteomalacie.

Interactiuni medicamentoase

Malucol scade efectele tetraciclinelor, anticoagulantelor orale, clorpromazinei, fierului, izoniazidei, acidului nalidixic, fenilbutazonei, oxifenbutazonei, digoxinei, vitaminelor A si C.

Poate influenta efectele meperidinei, efedrinei. Alcoolul etilic si tutunul scad efectul antiacid al produsului. Incompatibilitati chimice: substante cu caracter acid, fosfati, citratul de sodiu, tartratul de sodiu.

Atentionari

Se administreaza cu prudenta pacientilor cu dializa renala cronica.

Utilizarea indelungata a antiacidelor care contin aluminiu si magneziu, la pacientii cu insuficienta renala, poate avea urmatoarele rezultate:

- aparitia sau agravarea osteomalaciei de dializa, dezvoltarea encefalopatiei de dializa si a sindromului de osteomalacie, fenomene determinate de cresterea nivelelor tisulare de aluminiu;

- tulburari cardiovasculare sau neuromusculare, fenomene determinate de retentia de magneziu.

Este recomandat ca pacientii sa primeasca un aviz medical in caz de:

- tulburari de judecata.

- dificultati de inghitire sau jena abdominala persistenta.

- tulburari digestive aparute pentru prima data sau agravate recent.

- insuficienta renala.

Sarcina si alaptarea

Nu exista date privind existenta unor efecte toxice in cazul administrarii in timpul sarcinii sau alaptarii datorate administrarii produsului Malucol. Datele sunt insa insuficiente pentru a exclude orice risc.

De aceea, produsul nu trebuie recomandat in timpul sarcinii decat daca potentialul beneficiu al mamei este mai mare decat riscul asupra fatului.

Sarurile de magneziu pot provoca diaree, iar cele de aluminiu constipatie care se poate supraadauga celei determinate de sarcina. Se recomanda evitarea consumului prelungit si dozele mari in timpul sarcinii. Alaptarea poate sa urmeze acestui tratament.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Produsul nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Reactiile adverse de tipul constipatiei sau diareei, care pot aparea in cazul administrarii individuale a hidroxidului de aluminiu (constipatie) sau hidroxidului de magneziu (diaree), au o incidenta mult diminuata in cazul administrarii produsului Malucol in dozele terapeutice recomandate, ca o consecinta a asocierii echilibrate a celor doi hidroxizi.

Din cauza prezentei aluminiului in produs, in caz de utilizare prelungita poate sa apara o depletie fosforica.

Supradozaj

Doze mari administrate repetat pot produce tulburari de tranzit intestinal. Aluminiul impiedica absorbtia fosforului cu hipofosfatemie si osteomalacic, dupa doze mari administrate prelungit. Fosfatul de aluminiu leaga fierul din continutul intestinal si poate produce bilant negativ al acestui metal.

Cum se pastreaza Malucol

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.

A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.

A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

1 comprimat masticabil contine: hidroxid de aluminiu gel uscat 200 mg, hidroxid de magneziu 200 mg si excipienti: manitol, sorbitol, zaharina sodica, aroma de menta, stearat de magneziu, talc, apa purificata.

Ambalaj

Cutie cu 2 blistere a cate 10 comprimate masticabile.

Citeste si despre:

Sindromul Piriformis Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Suferi de alergii sau intolerante alimentare? Afla cum poti face cozonac fara faina, oua, lapte sau unt! Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii Compresia nervoasa
Cere sfatul medicului ×