LOPERAMID, solutie orala

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Loperamid si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Tratamentul simptomatic al diareei acute si al diareei cronice la adult si copil.

Mod de administrare

O lingurita dozatoare = 5 ml solutie orala = 1 mg clorhidrat de loperamida.
Se poate asocia cu chimioterapice antimicrobiene.
Se recomanda rehidratarea pe cale orala sau parenterala in functie de intensitatea diareei, varsta si particularitatile bolnavului.

Diaree acuta

Adulti si copii cu varsta peste 12 ani
Se recomanda administrarea pe cale orala a unei doze initiale de 4 mg clorhidrat de loperamida (4 lingurite dozatoare), urmata de 2 mg clorhidrat de loperamida (2 lingurite dozatoare) dupa fiecare scaun diareic, fara a depasi doza zilnica totala de 16 mg clorhidrat de loperamida (16 lingurite dozatoare).

Copii
Copii cu varste cuprinse intre 2 si 5 ani numai la recomandarea medicului se administreaza pe cale orala o doza initiala de l mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) dupa primul scaun diareic, urmata de 1 mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) dupa fiecare scaun diareic, fara a depasi doza zilnica totala de 3 mg clorhidrat de loperamida (3 lingurite dozatoare).

Copii cu varste cuprinse intre 6 si 8 ani se administreaza pe cale orala o doza initiala de 2 mg clorhidrat de loperamida (2 lingurite dozatoare) dupa primul scaun diareic, urmata de 1 mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) dupa fiecare scaun diareic, fara a depasi doza zilnica totala de 4 mg clorhidrat de loperamida (4 lingurite dozatoare).

Copii cu varste cuprinse intre 9 si 11 ani se administreaza pe cale orala o doza initiala de 2 mg clorhidrat de loperamida (2 lingurite dozatoare) dupa primul scaun diareic, urmata de 1 mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) dupa fiecare scaun diareic, fara a depasi doza zilnica totala de 6 mg clorhidrat de loperamida (6 lingurite dozatoare).

Diaree cronica

Adulti
Se administreaza pe cale orala o doza de 2 mg clorhidrat de loperamida (2 lingurite dozatoare) de 1-3 ori pe zi.

Copii cu varsta peste 8 ani
Se administreaza pe cale orala o doza de 1 mg clorhidrat de loperamida (o lingurita dozatoare) de 1-2 ori pe zi.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Acutizarile rectocolitei ulcero-hemoragice.
Hipersensibilitate la clorhidrat de loperamida sau la oricare dintre excipienti.

Precautii

Loperamida nu trebuie utilizata ca tratament de prima intentie in dizenteriile acute cu sange in scaun si cu febra mare.

Nu trebuie utilizata in cazul diareei aparute in cursul tratamentului cu antibiotice cu spectru larg, cand este posibila o colita pseudomembranoasa. in acest caz orice tratament care produce staza digestiva trebuie evitat.

Administrarea loperamidei trebuie intrerupta daca apare constipatie sau distensie abdominala. Se administreaza cu prudenta in insuficienta hepatica.

Interactiuni medicamentoase

Este recomandat sa se evite administrarea concomitenta a medicamentelor cu actiune identica sau asemanatoare.

Sarcina si alaptarea

Desi studiile preclinice au evidentiat absenta efectelor embriotoxic si teratogen, iar loperamida se excreta in laptele matern in concentratii foarte mici, administrarea in timpul sarcinii si alaptarii se face numai dupa evaluarea raportului dintre beneficiul terapeutic pentru mama si riscul posibil pentru fat.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Acest medicament provoaca uneori somnolenta usoara si tranzitorie sau vertij, putand influenta capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Reactii adverse posibile

Medicamentul este bine tolerat. Cea mai frecventa reactie adversa care poate sa apara este constipatia, situatie in care se recomanda reajustarea dozei.

Alte reactii adverse semnalate au fost: reactii de hipersensibilitate, dureri abdominale, balonari, greata, varsaturi, oboseala, somnolenta, vertij, uscaciunea cavitatii bucale.

Supradozaj

Simptome: deprimarea sistemului nervos central cu diminuarea vigilentei, somnolenta, mioza, hipertonie, deprimarea centrului respirator, incoordonare motorie si ileus.
Copiii sunt mai sensibili la efectele asupra sistemului nervos central.

Tratament: antidotul este naloxona.
Se recomanda supraveghere medicala timp de 48 de ore de la ingestie pentru a observa din timp semnele unei eventuale deprimari a sistemului nervos central.

Cum se pastreaza Loperamid

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Un mililitru solutie orala contine clorhidrat de loperamida 0,2 mg i excipienti: glicerol, acid citric monohidrat, citrat de sodiu dihidrat, zaharina sodica, aroma de zmeura, apa purificata.

Ambalaj

Cutie cu un flacon din sticla bruna continand 100 ml solutie orala si o lingurita dozatoare a 5 ml prevazuta cu gradatii la 2,5 ml si 5 ml.

Fabricant

S.C. Terapia S.A.
Splaiul Unirii nr. 313, Sector 3, Bucuresti, Romania

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

S.C. Terapia S.A.
Str. Fabricii nr. 124
Cluj-Napoca, Romania

Data ultimei verificari a prospectului: Mai 2006

Citeste si despre:

Candidoza orala sau stomatita candidozica Boli care pot fi contactate din apa contaminata Gripa: e mai bine sa o previi, nu astepta sa o tratezi! Diareea la copii - sfaturi dietetice Managementul durerii din cancer - Controlul durerii canceroase Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei Colecistul Deshidratarea - cauze, simptome, tratament Cum se trateaza corect candidoza Gingivectomia - beneficii estetice si terapeutice Operatia de frenectomie