LERIDIP, comprimate filmate

Prospect

Publicat: 28 Ianuarie 2010 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Leridip si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Leridip face parte din clasa blocantelor de calciu (clasa dihidropiridine), care sunt utilizate in tratamentul hipertensiunii arteriale.
Leridip v-a fost prescris de medicul dumneavoastra pentru tratamentul valorilor mari ale tesiunii arteriale, afectiune cunoscuta sub denumirea de hipertensiune arteriala.

Mod de administrare

Utilizati intotdeauna LERIDIP exact asa cum v-a spus medicul dumneavoastra. Trebuie sa discutati cu medicul dumneavoastra sau cu farmacistul daca nu sunteti sigur.

Doza uzuala este de 1 comprimat filmat a 10 mg, LERIDIP zilnic, la aceeasi ora, preferabil dimineata cu cel putin 15 minute inainte de micul dejun, deoarece o masa bogata in grasimi poate creste semnificativ valorile sanguine ale lercanidipinei.

Doza poate fi crescuta la un comprimat filmat de LERIDIP 20, in functie de reactia fiecarui pacient. Doza trebuie crescuta treptat, deoarece este posibil sa dureze aproximativ 2 saptamani pana la obtinerea efectului maxim de reducere a tensiunii arteriale.
Comprimatele trebuie inghitite intregi, cu apa.

Nu depasiti doza prescrisa.Administrare la pacientii in varsta:
Nu este necesara adaptarea dozei. Se iau precautii speciale la initierea tratamentului.

Daca utilizati mai mult decat trebuie din medicamentul LERIDIP
Daca utilizati mai mult decat doza prescrisa sau in caz de supradozaj, consultati imediat medicul si, daca este posibil, luati cu dumneavoastra comprimatele si/sau cutia.
Depasirea dozei corecte poate determina scaderea excesiva a tensiunii arteriale si accelerarea sau dereglarea batailor inimii. De asemenea, poate determina pierderea cunostintei.

Daca uitati sa utilizati medicamentul LERIDIP
Luati imediat doza obisnuita si in ziua urmatoare, continuati conform prescriptiei medicului.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

Nu utilizati medicamentul LERIDIP
Nu trebuie sa luati Leridip in cazul in care ati avut reactii alergice la alte substante inrudite (cum sunt amlodipina, nicardipina, felodipina, isradipina, nifedipina sau lacidipina) sau la orice alta substanta din compozitia medicamentului. Celelalte substante din compozitie sunt prezentate mai sus.

Nu luati Leridip daca sunteti insarcinata sau alaptati. Daca doriti sa ramaneti insarcinata sau nu folositi metode contraceptive, nu luati Leridip.

Daca sunteti in tratament cu Leridip si suspectati o sarcina, adresati-va imediat medicului.
Nu luati Leridip in cazul in care suferiti de urmatoarele afectiuni cardiace: insuficienta cardiaca congestiva netratata, obstacol in ejectia sangelui din ventriculul stang, angina pectorala instabila (angina de repaus sau agravata) sau ati suferit un infarct miocardic in urma cu cel mult o luna.

De asemenea, nu luati Leridip in cazul in care aveti afectiuni hepatice sau renale severe.
Nu luati Leridip concomitent cu medicamente continand ciclosporina.
De asemenea, trebuie evitat sucul de grapefruit.

Precautii

Acordati atentie utilizarii medicamentului LERIDIP
Daca suferiti de afectiuni hepatice sau renale, in forme usoare sau moderate sau sunteti dependenti de dializa, informati medicul pentru a putea ajusta adecvat doza.

Se recomanda prudenta si in cazul in care aveti alte afectiuni cardiace si/sau daca aveti nevoie de un pacemaker. Medicul dumneavoastra trebuie informat despre oricare dintre aceste afectiuni prezentate mai sus inainte sa va prescrie Leridip.
Leridip nu trebuie utilizat de pacienti sub 18 ani.

Interactiuni medicamentoase

Va rugam sa spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca luati sau ati luat recent orice alte medicamente, inclusiv dintre cele eliberate fara prescriptie medicala.

In cazul in care luati alte medicamente pentru tratamentul valorilor mari ale presiunii sanguine, cum sunt blocante beta-adrenergice, diuretice sau inhibitori ai enzimei de conversie ai angiotensinei, puteti utiliza concomitent in siguranta Leridip, dar discutati intotdeauna mai intai cu medicul.

Daca luati concomitent medicamente cum sunt cimetidina in doze mai mari de 800 mg zilnic, digoxina sau midazolam (in mod regulat), poate fi necesara supravegherea dumneavoastra in timpul tratamentului cu Leridip. Informati medicul daca luati oricare din aceste produse.

Se recomanda prudenta in cazul tratamentelor concomitente cu unul dintre urmatoarele medicamente: rifampicina, terfenadina, astemizol, amiodarona, chinidina. Informati medicul despre oricare din aceste tratamente; acesta va va putea da recomandarile adecvate.

Se recomanda, de asemenea, prudenta la administrarea de anticonvulsivante cum sunt fenitoina sau carbamazepina.

Antifungicele orale (ketoconazol, itraconazol), antibiotice macrolide (eritromicina, troleandomicina) si antiviralele orale pentru tratamentul infectiei HIV (ex. ritonavir) pot creste efectele Leridip si de aceea se va evita utilizarea lor concomitenta.

Daca Leridip se va administra in acelasi timp cu medicamente continand ciclosporine, efectul ambelor medicamente poate fi crescut. De aceea nu trebuie administrate impreuna.

Deoarece sucul de grapefruit poate creste efectele Leridip, trebuie evitat.
Alcoolul etilic poate creste efectele antihipertensivelor si, de aceea, se recomanda evitarea sau limitarea stricta a consumului de bauturi alcoolice in timpul tratamentului cu Leridip.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Pe baza experientei clinice, lercanidipina nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje. Totusi, pacientul trebuie avertizat ca uneori pot sa apara ameteli, astenie, oboseala si rareori somnolenta.

Informatii importante privind unii excipienti continuti de medicamentul LERIDIP
Un comprimat filmat de Leridip 20 contine 60 mg lactoza si, de aceea, nu trebuie administrat pacientilor cu afectiuni ereditare rare de intoleranta la galactoza, deficit de lactaza Lapp sau sindrom de malabsorbtie la glucoza-galactoza, nu trebuie sa utilizeze acest medicament.

Reactii adverse posibile

S-au observat urmatoarele efecte nedorite:
Mai putin frecvente: dureri de cap, ameteala, inflamatii ale gleznelor sau a picioarelor, puls crescut, palpitatii, inrosirea fetei.

Rare: eruptii trecatoare pe piele, dureri musculare, somnolenta, greata, indigestie, diaree, dureri de stomac, stare de voma, angina pectorala, volum crescut al urinei, slabiciune, oboseala.

Foarte rare: inflamarea gingiilor, cresteri temporare ale nivelelor din sange ale unor enzime de la nivelul ficatului (transaminaze), tensiune arteriala foarte scazuta, urinare mult mai frecventa, dureri la nivelul toracelui.

In cazuri rare, s-a raportat, ca si pentru alte medicamente din grupa dihidropiridinelor, inflamarea gingiilor. La pacientii cu angina pectorala, s-a raportat cresterea frecventei sau severitatii crizelor de angina datorate acestor medicamente. Daca in timpul tratamentului cu Leridip 20 observati aparitia oricaruia dintre efectele nedorite descrise mai sus, informati imediat medicul.

Cum se pastreaza Leridip

A nu se lasa la indemana si vederea copiilor.
Nu utilizati Leridip 20 dupa data de expirare inscrisa pe cutie. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
Nu utilizati Leridip 20 daca observati deteriorarea comprimatelor.

Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa eliminati medicamentele care nu va mai sunt necesare. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Compozitie

- Substanta activa este lercanidipina sub forma de clorhidrat de lercanidipina
- Celelalte componente sunt excipienti pentru nucleu: lactoza monohidrat, celuloza microcristalina, amidonglicolat de sodiu (tip A), polividona K30, stearat de magneziu si excipienti pentru film: Opadry 02F25077 (hipromeloza, dioxid de titan (E171), talc, macrogol 6000, oxid rosu de fer (E172)).

Ambalaj

Cutie cu un blister din PVC/Al cu 7 comprimate filmate
Cutie cu un blister din PVC/Al cu 14 comprimate filmate
Cutie cu 2 blistere din PVC/Al a cate 14 comprimate filmate
Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a cate 7 comprimate filmate
Cutie cu 3 blistere din PVC/Al a cate 14 comprimate filmate
Cutie cu 4 blistere din PVC/Al a cate 14 comprimate filmate
Cutie cu 7 blistere din PVC/Al a cate 14 comprimate filmate
Cutie cu 5 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate
Cutie cu 10 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate
Cutie cu 6 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate
Cutie cu 9 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate filmate

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

BERLIN-CHEMIE AG (MENARINI GROUP),
Glienicker Weg 125, D-12489 Berlin
Germania

Fabricantii

RECORDATI INDUSTRIA & FARMACEUTICA S.p.A.,
Via Matteo Civitali, 1-20148 Milano
Italia

BERLIN-CHEMIE AG (MENARINI GROUP),
Glienicker Weg 125, D-12489 Berlin
Germania

Acest prospect a fost aprobat in Decembrie 2010

Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Mituri despre frumusete